Două ministere îşi dau mâna peste lege

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Agriculturii şi cel al Transporturilor s-au înţeles să ignore hotărârea de guvern care-i obligă pe fermieri să aibă cântar la marginea tarlalei. Producătorii, transportatorii şi cumpărătorii de mărfuri agricole ar trebui amendaţi pentru lipsa tichetului de cântar. Realitatea este însă alta.

De înţelegerea dintre cele două ministere ştie toată lumea. Subordonaţii din teren au primit o „directivă de la Bucureşti" în care sunt şi ei îndemnaţi să ignore hotărârea care prevede faptul că fiecare fermier trebuie să aibă cântar la capătul tarlalei. Cântarul emite un tichet, care trebuie să parcurgă apoi tot traseul: fermier, transportator şi cumpărător. Principalul obiectiv al hotărârii de guvern este combaterea evaziunii. Actul, Hotărârea de Guvern 432 aprobată la 27 aprilie 2011 (H.G. 432/2011), vizează condiţiile în care se desfăşoară furnizarea şi transportul rutier de bunuri divizabile pe drumurile publice din România.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) are însă o înţelegere cu Ministerul Transporturilor (iniţiator al hotărârii), prin care mărfurile agricole care se încadrează în categoria bunuri divizabile să facă excepţie de la această regulă, însă fără niciun cadru legal. „Nu se aplică pentru agricultură. Uite aşa, am hotărât că nu se poate aplica", explică Adrian Rădulescu, secretar de stat în cadrul MADR. „Este pur şi simplu o înţelegere între Ministerul Agriculturii şi Ministerul Transporturilor", continuă acesta.

Nota de fundamentare a hotărârii arată că aceasta a fost iniţiată de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Ministerul Mediului şi Pădurilor. În cazul fermierilor, Hotărârea de Guvern înseamnă practic că sunt obligaţi să aibă cântare electronice chiar în locul în care se află exploataţia, pe câmp. Astfel de aparate sunt însă foarte scumpe, preţul unuia pornind de la 30.000 de euro şi, pentru majoritatea agricultorilor români, rămân de domeniul ficţiunii. Fermierul trebuie să elibereze un tichet emis de acest aparat transportatorului care-i preia marfa şi o livrează cumpărătorului. La rândul său, cumpărătorul trebuie să se asigure că marfa este însoţită de bon înainte să o preia şi, apoi, să păstreze acest tichet timp de cinci ani.

Amenzi de până la 40.000 de lei

Toţi cei trei sunt pasibili de amenzi dacă nu pot prezenta acest tichet. Furnizorul riscă amenzi între 5.000 şi 40.000 de lei, cumpărătorul - între 1.000 şi 10.000 de lei, iar conducătorul vehiculului - între 500 şi 4.000 de lei. Cele două ministere au decis însă că agricultura este un sector delicat, care nu se poate conforma acestor cerinţe. Astfel, au decis să-l excludă de pe listă, fără a elabora şi adopta însă vreo hotărâre şi din punct de vedere legal. Înţelegerea este una neoficială, dar toată lumea ştie de ea. HG 432/2011 rămâne în vigoare şi astfel, din punct de vedere legal, furnizorii, transportatorii şi beneficiarii sunt pasibili de amendă.

Tabără: Se poate rezolva

„Nu sunt pasibili de amendă. Aşa cum s-a rezolvat acum, se poate rezolva şi altă dată", a declarat Valeriu Tabără pentru „Adevărul". Acesta a subliniat faptul că particularităţile sectorului au impus această măsură. „Nu stăm după un act, aceasta este o birocraţie. Produsele agricole nu stau după noi, vorbim de grâu, nu de lemne".

Potrivit acestuia, autorităţile nu cer tichetele atunci când efectuează controale. Autoritatea Rutieră Română şi Garda Financiară sunt organele de control în acest domeniu. Ce face personalul din teren, încredinţat cu controlul acestor transporturi? „Cei din subordine să respecte înţelegerea, că d-aia sunt în subordine, să respecte", arată Rădulescu.

Însă oamenii care lucrează în domeniu nu se mulţumesc cu atât. „Situaţia nu este reglementată şi, până la urmă, o să sară-n aer. Producătorii, transportatorii, beneficiarii - cu toţii suntem practic în ilegalitate", ne-a spus Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase. „Ce o să se întâmple peste doi, trei ani, când Tabără şi Boagiu nu vor mai fi miniştri?", continuă acesta, explicând că obligativitatea de a păstra tichetul timp de cinci ani agravează situaţia şi „că înţelegerea dintre ei nu este de ajuns".

1 miliard de euro este valoarea evaziunii fiscale din sectorul cerealelor şi al legumelor, spun specialiştii.

Producţie agricolă mai mare în acest an

Anul acesta va fi unul cu mult mai bun decât 2010 pentru agricultura românească, cu recolte mai mari la majoritatea culturilor, potrivit unui raport elaborat de divizia pentru monitorizarea resurselor agricole a centrului de cercetări Joint Research Centre din cadrul Comisiei Europene.

Producţia la hectar va depăşi media ultimilor cinci ani pentru majoritatea culturilor, cu o evoluţie semnificativă a recoltelor de grâu, orz şi cartofi, care vor depăşi cu mult cotele de anul trecut. „În principalele câmpuri agricole din România şi Bulgaria, temperaturile favorabile şi resursele suficiente de apă au determinat o foarte bună dezvoltare a plantelor, cu acumulări de biomasă mult mai ridicate decât media", se arată în raport. Astfel, producţia de grâu se va ridica, în acest an, la 3,46 de tone la hectar, reprezentând o creştere de 23,5% faţă de cea înregistrată în 2010.

Mai mult grâu, mai puţin porumb

După acest criteriu, România ocupă locul doi la nivelul Uniunii Europene, fiind depăşită numai de creşterea obţinută de Slovacia (24,4%). De asemenea, şi orzul românesc va avea un an mai bun, producţia la hectar ajungând la 2,7 tone, cu 6,6% mai mare decât în 2010.

În ceea ce priveşte cartofii, producţia la hectar va creşte cu 12,4%, ajungând la 15,12 tone. Pe de altă parte, unele culturi vor înregistra scăderi în acest an. Printre acestea se numără şi porumbul. Producţia estimată pentru acest an se situează la 3,86 tone la hectar, cu 5% mai mică decât nivelul din 2010. Similar, producţiile de sfeclă de zahăr şi de floarea-soarelui vor scădea, în acest an, cu 2,2%, respectiv 2,4% faţă de cotele din 2010.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite