Două milioane de euro pentru Masterplanul pe Transporturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Săptămâna trecută, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii a semnat două contracte finanţate din fonduri europene nerambursabile în cadrul Axei 4 de Asistenţă Tehnică a Programului Operaţional Sectorial-Transporturi (POS-T). Primul constă în finanţarea unui serviciu pe care operatorii îl aşteaptă de mai mulţi ani, respectiv elaborarea Masterplanului General de Transport al României.

Al doilea proiect asigură managementul POS-T în scopul îmbunătăţirii capacităţii de absorbţie a fondurilor europene. Valoarea totală a celor două proiecte este de 16 milioane de lei.

Ce prevede Masterplanul

Contractul privind serviciile de consultanţă pentru elaborarea Masterplanului General de Transport a fost semnat de MTI cu AECOM INGENIERIA SRL. Valoarea contractului este de 9,5 milioane de lei (echivalentul a două miliane de euro), iar durata contractului este de 23 de luni, se arată într-un comunicat al Ministerului Transporturilor. În acest proiect sunt prevăzute următoarele activităţi  principale:
- Dezvoltarea Modelului Naţional de Transport şi a bazelor de date aferente, în scopul utilizării acestuia ca instrument de lucru în cadrul MTI;
- Estimarea cererii de transport şi a fluxurilor de trafic de perspectivă, pe moduri de transport, pentru orizonturile de timp 2015, 2020 şi 2030, în scopul indentificării şi prioritizării măsurilor de politică de transport şi a proiectelor de investiţii în transporturi;
- Estimarea impactului evoluţiei socio-economice asupra gradului de mobilitate pentru persoane şi marfă şi a efectelor implementării măsurilor de politică de transport şi a proiectelor de investiţii în transporturi pe termen scurt, mediu şi lung;
- Elaborarea Strategiei de Dezvoltare a Sistemului de Transport Naţional pe termen scurt, mediu şi lung;
- Realizarea Evaluării Strategice de Mediu

„Am fi avut nevoie de aceste proiecte încă din 2007, dar cu ajutorul lor vom putea suplini nevoile mari de asistenţă tehnică şi vom putea dezvolta un masterplan general de transport în România, asigurând predictibilitate şi orientare spre rezultate în politicile MTI. În plus, vom putea construi un program operaţional viabil şi o autoritate de management eficientă în perspectiva următoarei programări financiare a UE“, a declarat ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare.

Contractul privind serviciile de consultanţă pentru management de program a fost semnat de MTI cu Asocierea SC European Funds Invest SRL (lider) – SC AESA-Agriconsulting Europe SRL – Agriconsulting Europe SRL – SC AVENSA CONSULTING SRL, valoarea contractului fiind de 6,5 milioane de lei, iar durata implementării - 26 de luni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite