Două treimi din salariaţi câştigă sub media pe economie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 50% din bărbaţi şi peste 54% din femei nu au depăşit, în octombrie, pragul de 1.000 de lei pe lună Statisticile oficiale referitoare la salarii, având ca perioadă de

Aproape 50% din bărbaţi şi peste 54% din femei nu au depăşit, în octombrie, pragul de 1.000 de lei pe lună

Statisticile oficiale referitoare la salarii, având ca perioadă de referinţă luna octombrie 2007, arată că 71,5% din femei şi 59,6% din bărbaţi au avut un câştig salarial sub mediul brut pe economie din acea lună (1.484 lei). În zona salariilor mai mici de 1.000 lei se plasau jumătate din efectivul de salariaţi, iar 2% au câştigat mai puţin decât minimul pe economie, de 390 lei.

Femeile au câştigat, în octombrie 2007, în medie cu 10,6% mai puţin decât bărbaţii, potrivit datelor comunicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Bărbaţilor le revin câştiguri medii mai mari decât ale femeilor în majoritatea activităţilor economice, cele mai mari diferenţe regăsindu-se în industria prelucrătoare (30,8%), comerţ (26,9%), intermedieri financiare (25,7%), sănătate şi asistenţă socială (25,4%), hoteluri şi restaurante (21%).

Şefii, de câteva ori mai bine plătiţi decât "pălmaşii"

Distribuţia câştigurilor brute pe grupe majore de ocupaţii evidenţiază că salariaţii din grupa conducătorilor şi funcţionarilor din administraţia publică şi din unităţile economico-sociale realizează câştigurile cele mai mari în toate activităţile.

Media câştigurilor acestora este de 3.450 lei, în timp ce media generală este de 1.484 lei. Exemplele cele mai elocvente se regăsesc în domeniul turismului, unde media naţională este cea mai mică (sub 650 lei), în timp ce conducătorii de hoteluri şi restaurante câştigă, în medie, 1.938 lei.

La fel, în activităţile de intermedieri financiare, media naţională este sub 3.000 de lei, dar şefii din aceste domenii (în care se includ băncile, societăţile de valori mobiliare sau companiile de asigurări) câştigă, în medie, peste 7.400 de lei.

Cele mai mici câştiguri apar în cazul muncitorilor necalificaţi şi al lucrătorilor operativi din servicii, comerţ şi asimilaţi (737 lei, respectiv 784 lei).

Sectorul serviciilor, ocupat de femei

La finele lunii octombrie a anului trecut, efectivul salariaţilor era de 4,74 milioane de persoane, bărbaţii reprezentând 53,8%. Femeile erau majoritare în sfera serviciilor (66,5%), iar bărbaţii se regăseau în proporţie de 49,5% în sectorul serviciilor şi de 47,4% în industrie şi construcţii. Distribuţia salariaţilor după salariile brute realizate relevă o concentrare a femeilor în zona salariilor mai mici de 1.000 lei (54,7%), în timp ce bărbaţii se regăseau în pondere minoritară (49,1%).

Potrivit INS, diferenţele de câştig pe sexe, care apar pe diferite activităţi economice, sunt "consecinţa influenţei mai multor factori, precum nivelul de calificare al salariaţilor, poziţia ierarhică la locul de muncă sau ocupaţia exercitată".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite