Două treimi din angajaţii români, la limita legii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 1,2 milioane de români lucrează la negru - 30 la sută în construcţii şi exploatări forestiere şi 40 la sută în confecţii şi textile. Aceşti oameni nu au asigurări de sănătate

Peste 1,2 milioane de români lucrează la negru - 30 la sută în construcţii şi exploatări forestiere şi 40 la sută în confecţii şi textile. Aceşti oameni nu au asigurări de sănătate împotriva accidentelor şi sunt expuşi abuzurilor din partea patronilor.
În textile, copii sub 15 ani
Munca la negru a cuprins o bună parte din confecţii - textile, prelucrarea lemnului, exploatări forestiere, dar şi serviciile, cu preponderenţă angrouri. În 2005, în 2.600 fabrici de confecţii şi textile, Inspecţia Muncii a depistat 170 de unităţi care aveau angajaţi la negru. Aceştia, pe lângă faptul că nu aveau forme legale, erau obligaţi să lucreze în condiţii incompatibile cu normele UE către care tindem. "În confecţii, munca la negru ocupă 35-40 la sută din piaţă. Patronii abuzează de faptul că angajaţii nu au curajul să depună plângeri. Femeile, îndeosebi, nu fac parte din niciun sindicat care să le apere interesele. În unele fabrici, femeile sunt forţate să lucreze pe timpul nopţii, când energia electrică este mai ieftină. Ele primesc doar 20.000 de lei pe oră, adică 8 cenţi. Ne-am bătut, pur şi simplu, pentru a le asigura un salariu de 4,5 milioane de lei pe lună celor care sunt angajaţi cu acte, dar pentru cei care lucrează la negru, nu se bate decât Dumnezeu", ne-a declarat Gheorghe Năstase, liderul sindicatelor din APACA.
În fabricile de confecţii controlate în 2005 de Inspecţia Muncii, 3.126 erau persoane de sex feminin care lucrau fără acte legale. Din acestea, 12 erau copii sub 15 ani.
Documente fictive pentru morţii din exploatările forestiere
şi în exploatările forestiere aproape 40 la sută din muncitori sunt angajaţi fără acte. "Mulţi dintre aceştia mor în accidente de muncă. Iar ca să scape de probleme, patronii fac retroactiv acte fictive. Ei nu ar face acest lucru dacă nu ar fi ajutaţi de Inspecţia Muncii", ne-a declarat Vasile Bădica, liderul sindicatelor din Lemn. Acesta susţine că oamenii sunt atraşi de munca la negru, de salariile de 8-9 milioane de lei pe lună, comparativ cu 3,9 de milioane lei pe lună cât oferă firmele plătitoare de taxe. Din cele 3,9 milioane, omul ia numai 2,8 milioane lei. "Mulţi dintre angajatori sunt arabi. Aceştia reuşesc să atragă autorităţile de partea lor şi, chiar dacă se ştie că mor oamenii în pădure, patronii ies întotdeauna la suprafaţă", declară liderul sindical. Munca la negru înfloreşte şi în construcţii, unde muncitorii nu numai că sunt prost plătiţi - 4-6 milioane lei pe lună -, dar nu au nici echipamentele necesare. Aceştia fac tot ce pot ca să meargă la muncă în străinătate, unde sunt plătiţi omeneşte.

Mai multe drepturi în afară
Prin intermediul Oficiului pentru Migraţia Forţei de Muncă - OMFM, în 2005 au plecat în Spania la muncă 24.323 de persoane, iar în Germania, 28.380. Aceştia au câştigat, per total, 114.231.065 euro. Românii care muncesc în Spania vor avea aceleaşi drepturi ca şi spaniolii, în caz de boală, maternitate, deces, accidente de muncă şi boli profesionale, după ratificarea convenţiei dintre România şi Spania în domeniul securităţii sociale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite