Două treimi din comune candidează on-line pentru bani de la guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce analiştii îşi bat capul să estimeze cum va fi cheltuit excedentul bugetar plus miliardele de euro care să ne aducă la deficitul prognozat de 2,5% din PIB, comunele din România

În timp ce analiştii îşi bat capul să estimeze cum va fi cheltuit excedentul bugetar plus miliardele de euro care să ne aducă la deficitul prognozat de 2,5% din PIB, comunele din România dovedesc că au destule idei de proiecte.
Unul dintre cele mai ample proiecte guvernamentale - pentru construcţia de poduri, podeţe, canalizări, staţii de epurare şi platforme de deşeuri pentru comunele din România - s-a bucurat de un succes deplin. 70% din cele peste 3.000 de comune s-au înscris on-line pentru bani de la guvern în cele cinci săptămâni pe care le-au avut la dispoziţie, între 6 iulie şi 10 august. Practic, fiecare două din trei comune din România au depus un proiect fezabil. Valoarea totală a cererilor de finanţare ajunge la 4,66 miliarde RON, de peste patru ori mai mult decât valoarea iniţială a proiectului, care era de un miliard RON.
Marian Petrache, secretar de stat la Cancelaria primului-ministru şi şeful Comisiei de evaluare a proiectelor, s-a declarat surprins de numărul ridicat al cererilor. "Numai într-un minut, la ora 8,44 din prima zi de înscriere, pe 6 iulie, au fost înregistrate 62 de cereri de finanţare. Unii primari s-au înscris şi de 10-12 de ori, ca să fie siguri". Au fost 3.197 de înscrieri, iar după eliminarea suprapunerilor au rămas 2.026 de localităţi înscrise. Au venit apoi primarii la guvern pentru verificarea documentelor şi prezentarea studiilor de fezabilitate cerute. S-au cerut planuri şi nu proiecte gata făcute, pentru a da posibilitate cât mai multora de a participa, explică Marian Petrache. În continuare, au venit la guvern 1.829 de primari pentru verificarea documentelor, programaţi în prealabil ca să nu se facă aglomeraţie. Unii au venit cu porcul şi cu pălinca în plasă, ca să convingă mai bine autorităţile de la Bucureşti, conform unor obiceiuri prea de mult împământenite. Au existat şi tentative de fraude: unii primari nu aveau terenul în proprietatea administraţiei, alţii au solicitat bani pentru proiecte deja finalizate.

Guvernul ar putea suplimenta azi bugetul proiectului
Cu bugetul actual nu pot fi finanţate mai mult de 380 de proiecte. Guvernul ar putea suplimenta azi, în şedinţa săptămânală, bugetul proiectului de la un miliard la trei miliarde RON, şi l-ar putea extinde până în 2009, astfel încât să poată fi finanţate toate proiectele. O mare problemă o reprezintă şi cheltuirea celor 350 milioane RON alocaţi în acest an, în condiţiile în care abia la 15 octombrie se estimează că va fi finalizată lista primelor 600 de proiecte care vor intra la finanţare.

40% din finanţări, pentru alimentări cu apă
* peste 500 de proiecte sunt depuse de primari liberali, mai puţin de 500 de primari democraţi, restul de 800 fiind depuse de primari pesedişti şi din partea UDMR
* 21% din cererile de finanţare au şi proiecte
* 30% din proiecte sunt pentru poduri şi podeţe (valoarea medie: 1,68 milioane RON)
* 40% sunt pentru alimentări cu apă (valoarea medie: 2,75 milioane RON)
* 25% pentru canalizări (valoarea medie: 3,41 milioane RON)
* 5% sunt proiecte complexe (valoarea medie: 3,53 milioane RON)

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite