Dorinel Mucea este încă administrator la compania Petrom

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul oficial MEC ar putea rămâne în această poziţie până în aprilie

privatizărilor strategice, ocupă în continuare un post în Consiliul de Administraţie al Petrom. Ministerul Economiei, cel care l-a desemnat în această funcţie, în calitate de acţionar al companiei, susţine însă contrariul.
"Dorinel Mucea a fost reprezentant al MEC în CA al Petrom şi în Adunarea Generală a Acţionarilor la Electrica SA. Ca urmare a punerii sale sub acuzare şi a arestării preventive în dosarul privind grave nereguli în unele procese de privatizare din domeniul energetic, a fost eliberat din calitatea de membru în CA şi AGA, prin ordin al ministrului. În locul său, MEC nu a nominalizat alte persoane", se arată în răspunsul trimis de MEC la solicitarea ziarului Adevărul.
Revocarea unui membru al CA, doar în AGA
Potrivit prevederilor legale, revocarea unui administrator se realizează doar în cadrul adunării generale a acţionarilor, fiind supusă aprobării acestora. "Ordinul unui ministru nu are niciun efect. Numai AGA poate să dispună asupra revocării unui mandat", a declarat, pentru Adevărul, Gheorghe Piperea, avocat în cadrul casei de avocatură Piperea&Asociaţii.
Potrivit reprezentanţilor Petrom, statutul lui Mucea nu este foarte clar. "Domnul Mucea nu mai face parte de facto din CA al Petrom, însă decizia asupra înlocuirii poate fi luată numai printr-o hotărâre a Adunării Generale a Acţionarilor. În acest context, statul român şi-a arătat deja intenţia asupra înlocuirii dlui Mucea din funcţia de membru al CA Petrom", a declarat, pentru Adevărul, Dan Pazara, director de comunicare al companiei. Ultima AGA a Petrom a avut loc pe 25 aprilie, iar următoarea întrunire a acţionarilor este programată pentru 17 aprilie. Dacă pe ordinea de zi se va afla şi revocarea din funcţia de administrator a lui Mucea, deocamdată nu ştim. Până atunci, Consiliul de Administraţie se întruneşte cel puţin o dată pe lună. Ce se discută şi, mai ales, ce se hotărăşte în aceste şedinţe nu se ştie însă...
Statul, care deţine circa 40% din capitalul social al Petrom, are trei membri în Consiliul de Administraţie al Petrom, din care doi au fost numiţi din partea Ministerului Economiei. Cum Mucea se află în arest, MEC a rămas astfel în CA al Petrom cu un singur reprezentant, Gheorghe Ionescu. În total, Consiliul de Administraţie al companiei este format din nouă membri, dintre care cinci reprezintă acţionarul majoritar, grupul austriac OMV.
CA poate numi un administrator provizoriu
O soluţie pentru înlocuirea lui Dorinel Mucea putea fi numirea de către Consiliul de Administraţie a unui administrator interimar. "Arestarea nu duce la încetarea calităţii de drept, ci doar la imposibilitatea exercitării funcţiei. În această situaţie, se poate numi de către Consiliul de Administraţie un administrator provizoriu, care să exercite această funcţie în locul celui arestat, dar la prima AGA trebuie numit un nou administrator", a precizat avocatul Gheorghe Piperea.
Fostul ministru Codruţ Şereş, învinuit în acelaşi dosar
Dorinel Mucea a fost arestat preventiv în 29 noiembrie, pentru acuzaţia de trădare prin transmitere de secrete, în dosarul privatizărilor strategice. El va rămâne în arest până cel puţin pe 17 ianuarie. În acest dosar au mai fost inculpaţi bulgarul Stamen Stantchev, acuzat de spionaj şi organizarea acestei reţele de spionaj, şi chiar fostul ministru al economiei, Codruţ Şereş. Din rezoluţia întocmită de procuror reiese că mai multe firme şi consorţii străine l-ar fi folosit pe Stamen Stantchev pentru obţinerea unor informaţii din interior care să-i favorizeze în procesul de privatizare a unor importante societăţi de stat - Electrica Muntenia Sud, Radiocomunicaţii, Poşta Română, Romtelecom, Petrom.

Administratorii unei companii nu mai pot fi şi salariaţii acesteia
Modificările aduse la Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, aprobate prin Legea 441/2006, aduc modificări importante în ceea ce priveşte calitatea de administrator. "Legea 441/2006, intrată în vigoare la 1 decembrie 2006, prevede că nu se mai poate cumula un mandat de administrator cu un contract de muncă", ne-a declarat Gheorghe Piperea, avocat la casa de avocatură Piperea şi Asociaţii. Potrivit acestuia, situaţiile de acest gen, în care un angajat al unei societăţi este şi membru în Consiliul de Administraţie, sunt foarte obişnuite, însă până acum nu toate companiile au luat act de noile dispoziţii legale. Reprezentanţii casei de avocatură Ţucă, Zbârcea şi Asociaţii ne-au declarat că legea nu prevede un termen de conformare cu aceste dispoziţii, aşa cum se prevede în cazul altor articole.
Contractul de muncă suspendat de drept
Astfel, contractul de muncă al celor care deţineau, la data de intrare în vigoare a legii atât calitatea de salariaţi ai societăţii, cât şi pe cea de administrator, ar trebui considerat suspendat de drept - începând cu 1 decembrie 2006, pe perioada rămasă din mandatul de administrator. "În situaţia în care persoana în cauză îşi dă demisia din funcţia de administrator (de exemplu pe motiv că preferă situaţia de salariat celei de administrator), contractul de muncă se reactivează, demisionarul redobândind calitatea de salariat", precizează Ţucă, Zbârcea şi Asociaţii.
Cum prin demisia unuia sau mai multor administratori posturile respective rămân vacante, se vor aplica prevederile legale, în sensul că membrii consiliului de administraţie vor numi administratori interimari până la următoarea AGA ordinară. Dacă prin aceste demisii se ajunge sub minimum legal, se convocă de îndată AGA Ordinară pentru numirea de administratori în posturile rămase vacante.
În ceea ce priveşte termenii care vor guverna relaţia societate - administratori (indemnizaţie, alte beneficii, concediu etc.), acestea pot fi reglementate printr-un contract de management care se va încheia între societate şi fiecare dintre administratori, în limitele aprobate de AGA.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite