Domeniul petrolier, campionul evaziunii fiscale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Garda Financiară a calculat prejudicii de 262 de milioane de euro în primele 10 luni din 2009. Comercializarea petrolului rămâne în topul celor mai afectate domenii de evaziune, iar sectorul tutunului a bătut toate recordurile de creştere la acest capitol.

Analizând nivelul prejudiciilor în domeniile economice monitorizate distinct de Garda Financiară, cel al importului, producţiei şi comercializării petrolului şi al carburanţilor rămâne cel mai atins de evaziune: peste 71,3 milioane de euro însumează daunele din primele 10 luni ale lui 2009.

Cifra este însă în uşoară scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când Fiscul a stabilit pagube pe acest domeniu de peste 116 milioane de euro.

Cu toate acestea, operatorii din domeniu spun că nivelul evaziunii este încă ridicat şi le afectează afacerile. Potrivit directorului general adjunct al Lukoil România, Andrei Chirilescu, ghimpele din coasta companiilor este preţul de dumping practicat de evazionişti.

„Din cauza preţului fixat de cei care fac evaziune, pierdem cel mai mult pe segmentul en-gros. Marii retaileri sunt principalii noştri competitori, iar pe vânzarea la staţii nu suntem afectaţi", spune Chirilescu. Acesta precizează că preţul evazioniştilor este cu 20% mai mic decât cel al operatorilor legali.

Evaziunea explodează la tutun

Dacă în domeniul petrolului cifrele arată o uşoară scădere a evaziunii, în cel al producţiei şi comercializării de ţigarete şi produse din tutun lucrurile stau exact invers. Potrivit datelor furnizate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), pagubele produse în acest domeniu, în primele 10 luni ale anului, au fost de 43,3 milioane de euro, faţă de 657.000 de euro în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Producătorii din domeniu spun că, în acest an, comerţul ilicit cu tutun a atins cote alarmante. Potrivit Gildei Lazăr, director corporate affairs la JTI România, nivelul evaziunii este mult mai mare, 25% din piaţa de tutun fiind reprezentată de comerţul ilicit.

„Activităţile de contrabandă, prin care se aduc produse din tutun fără plata taxelor, reprezintă 25% din piaţă, aducând prejudicii de 500 de milioane de euro", declară Gilda Lazăr. Produsele ce fac obiectul comerţului ilicit sunt fabricate legal în state precum Republica Moldova, Serbia şi Ucraina, la un preţ cu 6% mai mic decât cel de pe piaţa internă şi ajung în ţară fără a plăti niciun fel de taxă. În acest moment, 80% din preţul unui pachet de ţigarete este reprezentat de taxe.

Comerţul cu cereale şi disciplina fiscală sunt două sectoare cu expunere semnificativă la infracţiuni financiare. În domeniul comerţului cu cereale, produse de morărit şi panificaţie, evaziunea fiscală a adus prejudicii în creştere, de la 30 de milioane de euro în primele 10 luni ale anului trecut la 53,3 milioane de euro în 2009.

În domeniul disciplinei financiare, se constată de asemenea o sporire a evaziunii, de la 25 de milioane de euro la 64,6 milioane de euro. Veştile nu sunt bune nici în domeniul prestărilor de servicii, cum ar fi alimentaţia publică şi construcţiile.

Aici, evaziunea a urcat de la 21,2 milioane de euro, la 30 de milioane de euro. ANAF a înaintat peste 4.200 de sesizări penale în perioada ianuarie-octombrie 2009, faţă de aproximativ 3.500 în aceeaşi perioadă din 2008.

Paradoxul recesiunii

ANAF precizează că evoluţia rezultatelor obţinute din controalele în cele cinci domenii este influenţată, în mod semnificativ, de evoluţia economiei naţionale, dar şi de schimbările intervenite în plan legislativ - mai ales politica fiscală.

Astfel, se poate spune că, odată cu scăderea importurilor, s-a constatat şi o uşoară reducere a evaziunii în domeniul petrolier sau în cel al achiziţiilor intracomunitare. Prejudiciul în acest domeniu s-a ridicat, în 2008, la aproape 65 de milioane de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite