Dolarul tare scumpeşte coşul zilnic al românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prima parte a acestui an, leul a pierdut tot mai mult teren în faţa monedei americane, lucru care se vede deja în preţurile mai multor produse din coşul de consum. Tricotajele, citricele, grâul sau conservele de peşte, importate pe dolari din afara UE, domină deja topul inflaţiei. Vor urma, curând, şi produsele electronice.

Guvernul a transformat pensia minimă într-o indemnizaţie socială cu valoare variabilă

Leul a fost relativ stabil în raport cu euro, având fluctuaţii ceva mai accentuate doar acum, în prima parte a lunii iunie, dar în raport cu dolarul s-a depreciat destul de mult pentru a influenţa preţurile anumitor mărfuri.

În coşul de consum se regăsesc anumite produse, cum ar fi confecţiile şi tricotajele (aduse de regulă din China), citricele şi alte fructe meridionale (din Turcia sau din „ţările calde"), grâul (importat din Rusia şi Ucraina) sau conservele de peşte şi aşa-numitele „fructe de mare" pe care le importăm plătindu-le în dolari, astfel că preţurile acestora sunt direct influenţate de cursul monedei americane.

Iar deprecierea cu peste 17% a leului faţă de dolar, în perioada ianuarie-iunie 2010, a dus inevitabil la scumpiri semnificative ale acestor produse. Lor li se vor alătura şi unele produse electronice, ale căror preţuri încă nu au fost influenţate, dar vor creşte cu până la 15%, după cum anunţă importatorii.

Să nu uităm că tot în dolari sunt exprimate şi cotaţiile ţiţeiului, care influenţează preţurile în întreaga gamă a produselor energetice.

Electronicele, mai scumpe din toamnă

Aprecierea dolarului din ultima perioadă aduce veşti proaste în primul rând pentru pasionaţii de tehnologice: se vor scumpi electronicele. Nu imediat, ci în următoarele trei luni, după ce se vor epuiza stocurile de produse din magazine.

„Toate produsele IT&C ar putea fi influentaţe de aprecierea dolarului. Pe termen scurt ţin de evoluţia parităţii dolar/euro, iar pe o perioadă mai lungă, de peste şase luni şi de creşterea preţurilor la materiile prime", arată Dragoş Salamac, team leader BenQ pentru România.

Astfel, componentele ar putea fi afectate, în special, în a doua perioadă a anului, din cauza creşterii preţului materiilor prime. Salamac spune că tendinţa este de majorare a preţurilor, chiar dacă avansul ar putea fi redus de procesul de erodare a valorii produselor, mult mai rapid în 2009 şi în 2010, comparativ cu 2008. De la începutul anului, euro a pierdut circa 15% faţă de dolar şi se tranzacţiona, luni, în jurul cotaţiei de 1,22 dolari/euro. Salamac spune că vor creşte preţurile produselor care vin din Asia, dar şi ale celor importate din Europa.

„Dacă în cazul electronicelor produse în Europa putem vorbi de o influenţă mai mică, iar preţul poate creşte cu un procentaj cuprins între 5% şi 10%, în cadrul produselor importate exclusiv din Asia putem vorbi de creşteri şi de peste 15%", explică el.

BenQ România este subsidiara producătorului taiwanez de electronice şi componente. În ultimii ani, Polonia a fost cea mai mare piaţă pentru BenQ în regiune, urmată de România şi Cehia, însă criza economică a făcut ca ţara noastră să ocupe, în prezent, locul trei.

Cresc şi costurile de producţie din industrie

Aprecierea monedei americane în raport cu leul se vede şi în preţurile producţiei industriale, mai ales în grupele de mărfuri la care dolarul are o influenţă mare în costuri. Spre exemplu, în martie, costurile de producţie au crescut per ansamblu cu 1,3%, iar în industria bunurilor intermediare (unde dolarul are o influenţă mai mare) creşterea a fost de peste 2,5%.

Scumpiri în primele cinci luni*

Conserve de legume 6,31%
Articole medicale 5,69%
Citrice 3,77%
Specialităţi de panificaţie0,56%
Tricotaje, ţesături 0,48%
Ceasuri, aparate video 0,52%
Articole sportive 0,51%
Conserve de peşte 0,35%

* Produse ale căror preţuri sunt influenţate de cursul dolarului

Laptopurile, telefoanele mobile sau televizoarele se vor scumpi cu până la 15% în următoarele şase luni

Sursa: INS

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite