Dolarul şi euro vor creşte dacă BNR nu majorează dobânda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, BNR va anunţa dacă majorează sau nu dobânda de politică monetară, iar analiştii economici consideră că decizia se va reflecta fidel în evoluţia viitoare a cursului de schimb

Astăzi, BNR va anunţa dacă majorează sau nu dobânda de politică monetară, iar analiştii economici consideră că decizia se va reflecta fidel în evoluţia viitoare a cursului de schimb valutar.
"Dacă dobânda va rămâne neschimbată, vor exista presiuni pe cursul de schimb şi deprecierea leului va continua să se accentueze. Dacă dobânda va creşte - şi este evident că aşa ar trebui să procedeze BNR -, vom căpăta un mic răgaz pentru stabilizarea cursului şi intrarea pe un trend de apreciere a leului", ne-a declarat Matei Păun, partener în cadrul BAC Investment. El explică aprecierea valutelor în raport cu leul prin faptul că "apetitul marilor fonduri de investiţii pentru pieţele emergente nu mai e acelaşi ca acum două-trei luni".
BNR n-ar trebui să rişte
"În cazul în care dobânda de politică monetară a BNR va rămâne la 8,5% şi după şedinţa din 27 iunie, acesta va fi un semnal clar că va fi majorată pe 9 august", consideră Florin Câţu, analist financiar în cadrul ING Romania. "Sunt multe necunoscute pentru a se lua o decizie de creştere a dobânzii în şedinţa Consiliului de Administraţie al BNR de mâine. De exemplu, va trebui să se prezinte o estimare clară a evoluţiei inflaţiei în următorii ani şi nu cred că această analiză e făcută. De aceea, considerăm că BNR nu va risca mâine (n.n. - astăzi) o majorare a dobânzii". Florin Câţu spune că aprecierea bruscă a valutelor, înregistrată în ultimele zile, "este temporară şi va dura o perioadă destul de scurtă".
Atât euro, cât şi dolarul aproape că au revenit la valorile din luna ianuarie, după o perioadă în care cotaţiile au scăzut uneori chiar cu peste 10% (de exemplu, în săptămâna Sărbătorilor de Paşte). Evoluţia celor două valute este evidenţiată în graficul alăturat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite