Dolarul si euro vor continua sa scada pana in luna aprilie - sustin analistii si dealerii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Euro si dolarul au incheiat anul 2004 mai prost decat l-au inceput. Este pentru prima oara dupa 2000 cand euro incheie anul la un curs mai mic decat cel inregistrat la inceputul anului. Ultima cotatie

Euro si dolarul au incheiat anul 2004 mai prost decat l-au inceput. Este pentru prima oara dupa 2000 cand euro incheie anul la un curs mai mic decat cel inregistrat la inceputul anului. Ultima cotatie a euro fata de moneda nationala, comparativ cu inceputul anului 2004, a fost cu circa 1.874 unitati mai mica, in timp ce deprecierea dolarului fata de leu a fost aproape dubla: de peste 3.600 lei. Evolutia leului in 2004 este total opusa fata de tendinta inregistrata in anii trecuti, cand euro si dolarul erau alternativa preferata pentru economiile romanilor deoarece reuseau sa creasca in timpul anului cu cateva mii de lei. Astfel, de la lansarea pe piata in 2000 si pana la sfarsitul lui 2003, euro inregistra la sfarsit de an cursuri cu 3.500 - 5.900 lei mai mari decat cele consemnate in prima zi de tranzactionare a anului. La sfarsitul anilor trecuti si dolarul a inregistrat cresteri semnificative fata de cotatiile de inceput de an. Cea mai spectaculoasa crestere a avut loc in 2000, cand moneda americana a terminat anul la un curs cu circa 7.200 lei mai mare decat cel de la inceputul anului. Insa potentialul de crestere al dolarului fata de leu a slabit in anii 2001-2003, cresterile anuale ale cursului monedei americane fiind din ce in ce mai mici -5.337 lei in 2001, 1.623 lei in 2002, pentru ca in 2003, cursul mediu din decembrie sa fie cu aproape 500 de lei mai mic decat cel din ianuarie.
Cursul euro - mentinut pe linia de plutire de interventiile BNR
Cursurile euro si ale dolarului n-au inregistrat evolutii spectaculoase in primele zece luni ale lui 2004. Astfel, in fiecare zi a anului, euro a scazut in medie cu 7 unitati, in timp ce deprecierea medie zilnica a dolarului a fost de 14 lei. La o analiza mai profunda se poate vedea ca, in primele 10 luni ale anului, cursurile euro si ale dolarului n-au fost lasate sa evolueze in sensul dictat de piata din cauza interventiilor Bancii Centrale. Aceasta a devenit o prezenta obisnuita pe piata datorita eforturilor frecvente pe care le-a facut pana la sfarsitul lui octombrie, pentru a mentine euro la peste 41.000 lei. Evolutia cursului euro arata ca Banca Centrala "isi facea cumparaturile" de pe piata valutara la interval de cateva zile. Asta dupa ce in zilele ce precedau interventia BNR, cursul euro scadea zilnic cu cateva zeci de lei si ajungea in apropierea nivelului "de alarma", sub 41.000 lei. Dupa ce Banca Centrala iesea de pe piata cu cosul plin, cu 50-80 milioane de euro dupa o zi de achizitii de pe piata valutara, si cursul monedei europene se revigora - crescand cu cateva sute de lei. Cele mai mari majorari ale cursului euro au fost inregistrate in luna decembrie, cand moneda europeana a crescut in fata leului chiar si cu peste 600 lei intr-o singura zi. Moneda europeana a atins maximul pe 2004 la inceputul lui ianuarie - 41.438 lei, nivel pe care n-a reusit sa-l mai atinga din nou. In primele zece luni ale anului, inainte ca Banca Centrala sa anunte ca-si ia mana de pe cursul valutar, evolutia cursului euro a fost mult mai linistita - cresterile maxime fiind de circa 400 lei.
Dolarul - slabit in fata euro si a leului
Nici moneda americana n-a avut parte in majoritatea zilelor lui 2004 de evolutii spectaculoase in fata leului. Evolutia dolarului fata de leu, in 2004, a fost rezultatul fluctuatiilor monedei europene in fata leului si al evolutiei dolarului pe pietele internationale. In primul trimestru al anului trecut, dolarul si-a aratat muschii in fata euro si a leului, cursul crescand de la o luna la alta cu circa 500 lei. Asa se face ca dolarul a atins nivelul maxim - de 34.337 lei la mijlocul lui mai 2004. In lunile de vara, avantul dolarului pe pietele internationale s-a mai temperat, iar cursul dolar/leu s-a mentinut la un nivel relativ constant: in jurul valorii de 33.500 lei. Odata cu venirea toamnei, moneda americana a intrat intr-un adevarat declin pe pietele internationale, evolutie care n-a intarziat sa se manifeste si in Romania. Astfel, in octombrie, cursul mediu al monedei americane a scazut cu circa 700 de lei fata de luna precedenta. In lunile noiembrie si decembrie, absenta BNR de pe piata valutara si-a pus amprenta si asupra cursului dolarului, acesta scazand cu aproape 2.000 lei in fiecare din ultimele luni ale anului.
Leul va castiga teren si in primul trimestru al lui 2005
Analistii si dealerii avertizeaza ca leul va continua sa creasca in fata euro si a dolarului si in primul trimestru din 2005. Motivul pentru avantul monedei nationale: intrarile mari de valuta din investitiile straine directe, de la romanii din strainatate, dar si de la "speculatorii" straini care vor cauta sa profite de dobanzile mari oferite pentru depozitele in lei. In ce priveste evolutia monedei nationale dupa aprilie 2005 - cand va avea loc liberalizarea completa a contului de capital al Romaniei, analistii sunt mult mai reticenti in a lansa previziuni. Asta pentru ca in urma liberalizarii complete a contului de capital- care va permite strainilor sa deschida conturi in lei la bancile romansti - se asteapta ca in Romania sa intre cantitati foarte mari de valuta, care sa fie preschimbata in lei. Atat timp cat intrarile de valuta depasesc iesirile, vom avea de-a face cu o tendinta de apreciere a leului, sustin analistii. Insa, daca din diferite motive, "speculatorii" decid sa-si retraga banii din Romania la un moment dat, cum s-a intamplat si in tarile vecine, leul ar putea pierde rapid din valoare in fata euro si a dolarului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite