Dolarul american, la cea mai joasă cotaţie din 2006

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cursul valutar comunicat, ieri, de BNR plasează dolarul american la valoarea de 2,8553 RON cea mai joasă cotaţie din anul curent. De la începutul lui 2006, cursul RON/USD a avut o evoluţie

Cursul valutar comunicat, ieri, de BNR plasează dolarul american la valoarea de 2,8553 RON cea mai joasă cotaţie din anul curent. De la începutul lui 2006, cursul RON/USD a avut o evoluţie sinuoasă, cu scăderi bruşte şi creşteri lente, indicând per ansamblu o depreciere aproape continuă. Cea mai ridicată cotaţie a dolarului s-a înregistrat la 3 ianuarie (3,0930 RON/USD), iar cea mai scăzută la 17 martie (2,8756 RON/USD).
Pe piaţa la termen, cursul dolarului era estimat la 2,97 RON/USD pentru scadenţa iunie, respectiv 2,90 RON/USD pentru scadenţa septembrie. Însă evoluţiile din ultimele zile i-au determinat până şi pe speculatorii Bursei futures de la Sibiu să-şi tempereze optimismul, aceştia revizuindu-şi estimările pentru viitorul apropiat.E momentul să cumpărăm dolari, astăzi, în ideea că se va reveni curând la cotaţii de peste 2,95 RON? Specialiştii sunt destul de rezervaţi, spunând doar că nu e bine să reacţionezi imediat la mişcările bruşte ale cursului. "ştirea e bună mai mult pentru importatorii de petrol şi energie, unde se plăteşte în dolari", explică Florin Câţu, analist financiar în cadrul grupului ING Romania. El arată că "în aceste zile se anunţă noile dobânzi de referinţă, atât ale Băncii Centrale Europene, cât şi ale Japoniei, ceea ce are influenţă directă asupra valutelor. Orice depreciere a dolarului faţă de euro se reflectă automat şi în cursul RON/USD". Analistul este de părere că "aceasta e doar o depreciere conjuncturală, care nu ţine de evoluţiile economiei noastre". Altfel spus, nu leul este mai puternic, doar dolarul trece printr-un moment de slăbiciune faţă de euro şi, prin ricoşeu, faţă de RON.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite