Dobânzile la depozite cresc cu un punct procentual

0
Publicat:
Ultima actualizare:

fonduri, băncile vor fi interesate să încurajeze economisirea, însă nimeni nu va creşte dobânzile la lei cu mai mult cu 1%", ne-a declarat şeful ARB. Dobânzile la depozitele în lei sunt acum

fonduri, băncile vor fi interesate să încurajeze economisirea, însă nimeni nu va creşte dobânzile la lei cu mai mult cu 1%", ne-a declarat şeful ARB. Dobânzile la depozitele în lei sunt acum de circa 4-5 % la termen de o lună până la 6 - 7% la termen de un an, dobânzi sub inflaţie, care a fost anul trecut de 8,6%.
Consecinţa dobânzilor real negative a fost scăderea puternică a economisirii în 2005, concomitent cu expansiunea creditului. Gheţea susţine că evoluţia dobânzilor în acest an va urma rata estimată a inflaţiei, cu o creştere în prima parte şi o reducere în ultima parte a anului 2006. Chiar dacă cresc, dobânzile la depozite nu vor deveni real pozitive, dar vor ajunge măcar neutre, consideră Napoleon Pop, membru al boardului BNR.
Creditul în lei nu se scumpeşte
Dobânzile la creditele în lei nu vor creşte însă, deoarece băncile au rezerve de a absorbi costurile suplimentare în contul de profit şi pierdere, ba chiar vor diversifica şi îmbunătăţi sistemele de creditare - credite punte, credite personale, cu amortizare pe timp îndelungat (plăteşti totul după 6 - 7 ani). Creditarea bancară va fi încurajată şi de supravegherea instituţiilor financiare nebancare, care generau o competiţie considerată neloială de către bănci.
Scad creditele în valută
Preşedintele ARB consideră că măsura BNR de majorare a rezervelor minime obligatorii în valută de la 35 la 40% vor descuraja creditele pentru consum în valută, deşi acestea se vor menţine pentru agenţii economici implicaţi în activităţi de import-export. "Creditul în valută nu va deceda total, el va deceda total o dată cu accesiunea României la Uniunea Monetară Europeană", zice Gheţea. Preşedintele ARB spune că "mai devreme sau mai târziu, creditul în valută pentru consum va dispărea în totalitate - în fapt e şi pe cale de dispariţie, iar creditul în valută pentru locuinţe va dispărea şi el într-o perioadă de 20 - 24 de luni".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite