Dobânzile la creditele pentru IMM-uri nu scad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

care tind spre 24% pe an.Credite cu dobândă zero, în 10-15 minute, care finanţează 80% din necesarul de investiţii, sunt câteva dintre ofertele noi adresate IMM-urilor de către bănci.

care tind spre 24% pe an.
Credite cu dobândă zero, în 10-15 minute, care finanţează 80% din necesarul de investiţii, sunt câteva dintre ofertele noi adresate IMM-urilor de către bănci. Realitatea însă diferă puţin de cea prezentată în reclame, lucru demonstrat de faptul că marea majoritate a IMM-urilor nu au acces la credite şi că, dacă reuşesc totuşi, o fac pentru a supravieţui. La Banca Transilvania, creditele se acordă chiar şi firmelor care nu au împlinit un an, caz în care trebuie să convingeţi însă prietenii, minimum doi, cu salarii mai mari de 700 Ron, să vă gireze. Gradul de acoperire cu garanţii va fi de minimum creditul puls dobânda calculată pe trei luni. Valoarea maximă a împrumutului Stand-up pentru investiţii de la BT este de 35.000 Ron, pe termen de 60 de luni, la care se poate adăuga o perioadă de graţie de şase luni. La dobânda de 19,5% pe an se adaugă comisioanele de analiză de 2,5%, cel lunar de gestiune, de 0,15%, şi cel semestrial de revizie.
Dacă aveţi o firmă înfiinţată de mai mult de un an, puteţi opta pentru creditul cu dobândă zero, pe toată durata contractului. Reveresul medaliei este că trebuie să plătiţi comisioane, de analiză - 1%, de prelungire, la care se adaugă cel de administrare. Valoarea acestuia este 1% sau 2% din suma împrumutată, prima în cazul în care plătiţi ratele la finele lunii sau de 2% la suma împrumutată dacă ai întârziat cu plata. Dobânda efectivă în acest caz tinde spre 24%.
La BCR puteţi să obţineţi bani chiar dacă firma nu are niciun an de la înregistrare, dar trebuie să demonstraţi că afacerea are perspective. Dobânzile la creditele în lei sunt de 21% pe an pentru un împrumut pe termen scurt şi de 22% pe an pentru termen lung. Pentru împrumuturile în dolari, dobânda este de 14,24% pe an pentru creditul pe termen scurt şi de 15,25% pe an pentru cele contractate pe o perioadă mai lungă. La euro, dobânda este de 13%, respectiv 14,5% pe an, în funcţie de termen. Comisioanele practicate pleacă de la 100 de lei, pentru întocmirea şi analiza documentaţiei, variază de la 1 la 1,5% flat, pentru gestiunea la acordarea creditelor, şi ajung la 2,% pe an pentru neutilizarea banilor împrumutaţi.

Giranţi cu salariul net peste media pe economie
La BRD, dacă aveţi o firmă cu o vechime de până la un an, nu puteţi obţine un credit mai mare de 35.000 de Ron, şi asta în condiţiile în care aveţi disponibilitatea de a depune o garanţie reală imobiliară pe contul curent, pe bunuri imobile şi personale, care să acopere integral valoarea creditului şi a dobânzii pe un an.
Perioada maximă de acordare a împrumutului este de 12 luni, iar dobânda variază în funcţie de destinaţia creditului, de la 12,5% la 14% pe an. Trebuie menţinonat că, pentru împrumuturile mai mari de 50.000 Ron, va trebui depusă o garanţire a unei terţe persoane, cu venit net lunar de 1.000 Ron.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite