Dobânda de 4,5% pe an e cea mai mică de pe piaţa creditelor pentru locuinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

HVB - Banca pentru Locuinţe a lansat ieri două noi produse de economisire-creditare, care oferă în acest moment cele mai bune dobânzi de pe piaţă, atât la depozit, cât şi la

HVB - Banca pentru Locuinţe a lansat ieri două noi produse de economisire-creditare, care oferă în acest moment cele mai bune dobânzi de pe piaţă, atât la depozit, cât şi la împrumut.
Produsul "Avantaj" oferă o dobândă la creditul în lei de 5,9%, corelată cu una de 4,5%, în perioada de economisire în primii doi ani şi 3% în următorii. Iar "Constant" oferă o dobândă de 4,5% la credit şi 2% la economii. "Noile produse ale HVB - Banca pentru Locuinţe se încadrează perfect în evoluţiile pozitive pe plan macroeconomic, potenţate de apropiata integrare în Uniunea Europeană, marjele de dobândă fiind îngustate considerabil până la nivelul de 1,4%", a declarat, ieri, preşedintele instituţiei bancare, Petre Tulin. Potrivit acestuia, produsele HVB marchează astfel un moment important în cadrul retail-bankingului din România, prin randamentele foarte atractive la economisire care pot atinge 19% pe an şi dobânda la credite de numai 4,5% - cea mai mică de pe piaţă la creditele în lei cu destinaţie locativă.
Condiţii de economisire-creditare
Produsele lansate ieri cuprind două etape, respectiv cea de economisire, în cadrul căreia clientul constituie un depozit de până la 40% din suma contractantă şi beneficiază de sprijinul financiar al statului, care constă într-o primă anuală de 15% la soldul economisit, dar nu mai mare de echivalentul în lei a 120 de euro (calculat la un curs de 3,5 RON/euro, prima anuală de la stat poate fi în acest moment de 420 RON). Totodată, instituţia acordă o dobândă anuală de până la 4,5%. În cea de-a doua etapă, respectiv cea de creditare, HVB oferă posibilitatea contractării unui credit în lei cu o dobândă fixă de până la 4,5%, în funcţie de produsul ales. Potrivit legislaţiei în vigoare, împrumutul poate fi însă utilizat doar pentru finanţarea activităţilor în domeniul locativ. Potrivit preşedintelui instituţiei bancare, acest tip de pachet de economisire-creditare s-a bucurat în ultimii 6-7 ani de un mare succes în ţări din Europa Centrală şi de Est. În Cehia, spre exemplu, peste 50.000 de noi clienţi au optat anul trecut pentru aceste tipuri de produse, iar pentru acest an instituţia bancară se aşteaptă să câştige peste 1 milion de noi clienţi. "Ne aşteptăm ca şi în România aceste produse să aibă evoluţii similare ca cele din străinătate, iar în următorii ani să se înregistreze ritmuri de creştere foarte importante", a mai precizat Tulin.

Exemplu de calculCu ajutorul acestui produs de economisire-creditare, profitul anual poate ajunge la 18%, dacă persoana economiseşte în trei tranşe, timp de 18 luni. În acest randament sunt incluse cele trei prime anuale de la stat plus dobânda pe care o oferă banca. Iată un exemplu de calcul:Depunere la 31.10.2006 - 2.800 RON
Prima de stat 2006 - 420 RON
Depunere 31 ianuarie 2007 - 2.800 RON
Prima de stat 2007 - 420 RON
Depunere 31 ianuarie 2008 - 2.800 RON
Prima de stat 2008 - 420 RON
Sold economisit la 31 martie 2008 - 9.452,06 RON
Profit - 1.472,06 RON
Randament anual - 18%
* S-a luat în calcul o primă de stat de 120 euro, calculată la un curs de schimb de 3,50 RON/euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite