Doar o firmă din trei îşi dezvoltă CAPITALUL INTELECTUAL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada 2008-2010, din totalul întreprinderilor cu activităţi orientate către piaţă, 30,8% au inovat produse, procese, metode organizaţionale sau metode de marketing, arată datele comunicate azi-dimineaţă de Institutul Naţional de Statistică (INS).

O cercetare minuţioasă a statisticienilor, ale cărei rezultate se comunică o singură dată la câţiva ani, arată cum îşi folosesc şi îşi dezvoltă firmele capitalul intelectual. Iată mai jos câteva concluzii:
- Cel mai inovator sector de activitate din industrie a fost  fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, iar activităţile de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii au reprezentat cele mai inovatoare servicii.
- Întreprinderile au inovat de două ori mai multe produse noi pentru întreprindere decât produse  noi pentru piaţă.
- Peste un sfert din numărul întreprinderilor inovatoare au implementat schimbări în structura întreprinderii, în practicile de afaceri, în metodele manageriale sau în metodele de vânzare ale produselor.
- Cheltuielile de cercetare-dezvoltare pentru inovare s-au dublat, comparativ cu perioada 2006-2008.
- Principala sursă de informare din întreprinderi a fost cea din interiorul întreprinderii.
- Una din zece întreprinderi cooperează în vederea realizării activităţilor inovatoare.
- Îmbunătăţirea calităţii bunurilor şi serviciilor a reprezentat principalul obiectiv al întreprinderilor inovatoare, pentru perioada 2008-2010.
- Lipsa de fonduri a fost principalul factor de blocare pentru realizarea activităţilor inovatoare.
Întreprinderile inovatoare au folosit angajaţii proprii cu abilităţi în cercetarea de piaţă şi design-ul obiectelor şi angajaţi din surse externe pentru dezvoltare de software, web design şi arte grafice, layout şi publicitate.
- Macroregiunea 2 formată din Regiunea Nord-Est şi Sud-Est (Moldova şi Bărăganul) a fost cea mai inovatoare macroregiune. La polul opus se află regiunea Vest (Banat).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite