Doar creditele în valută îi mai atrag pe români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soldul împrumuturilor în euro, dolari şi franci elveţieni contractate de populaţie au crescut cu 6,4% în 2010. Cel în lei a scăzut cu 7,5%. Românii care s-au încumetat să se împrumute în 2010 au contractat credite în valută, în special pentru locuinţe. În plus, dobânzile mai mici la euro sunt un alt motiv.

Soldul împrumuturilor contractate de populaţie a ajuns la finele lui 2010 la echivalentul a 102,1 miliarde de lei, în creştere cu doar 1,88% faţă de sfârşitul anului precedent, potrivit datelor publicate ieri de Banca Naţională a României.

Avansul nesemnificativ al creditării este explicat de politica mai restrictivă a băncilor în ceea ce priveşte acordarea finanţărilor, dar şi de faptul că românii nu se mai încumetă să se împrumute. Iar asta pentru că puterea de cumpărare a continuat să scadă, iar gradul de îndatorare a crescut, pe fondul majorării dobânzilor şi al deprecierii monedei naţionale.

Totuşi, defalcat pe valute, creditarea în moneda naţională a continuat să scadă anul trecut, cu 7,5%, până la 35,91 miliarde de lei. În schimb, soldul împrumuturilor în euro, dolari sau franci elveţieni a înregistrat în intervalul menţionat o creştere cu aproximativ 6,4%, până la echivalentul a 15,45 miliarde de euro (66,19 miliarde de lei).

Împrumuturi doar pentru case

Preferinţa românilor pentru creditele în valută este explicată de doi factori. În primul rând, majoritatea împrumuturilor au fost contractate cu scopul achiziţionării de locuinţe - tranzacţiile se fac în euro, iar creditele au scadenţe pe termene lungi. Împrumuturile de consum nu mai sunt la mare căutare. Mai exact, soldul creditelor de consum a scăzut anul trecut, în echivalent lei, cu 12%, iar cel al împrumuturilor pentru locuinţe a urcat cu 19,4%.

În al doilea rând, costurile unui credit în valută - fie că vorbim de euro sau de dolari - este semnificativ mai mic comparativ cu cel pentru finanţările în moneda naţională. De exemplu, în decembrie 2010, dobânda anuală efectivă (DAE) la un credit imobiliar în euro era de 8,1% pe an, iar la unul în lei  - de 12,8% pe an, potrivit portalului financiar Conso.ro. 

Creditarea,reluată în 2011

Bancherii sunt optimişti în ceea ce priveşte evoluţia creditării în acest an. Ei se aşteaptă să acorde mai multe credite în 2011, dar creşterea estimată nu va depăşi mai mult de o cifră.

Asta în condiţiile în care incertitudinile din economie persistă şi cererea din partea clienţilor continuă să fie destul de scăzută. Avansul creditării va fi susţinut de împrumuturile cu garanţii. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite