Doar 6% dintre români îşi plătesc facturile cu cardul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar 6% dintre români îşi plătesc facturile cu cardul, majoritatea dintre ei preferînd să meargă direct la ghişeele furnizorilor, informează un studiu Omnibus realizat de GfK România.

Cea mai des utilizată metodă rămâne cea direct la ghişeul furnizorului, 77% dintre persoanele între 18 şi 65 de ani care se ocupă de plata facturilor în gospodărie apelând la ea. Potrivit studiului citat, doar 6% din respondenţi plătesc facturile cu cardul, cei mai mulţi preferând să folosească numerar.

Alte metode folosite sunt: plata la poştă (39% din respondenţi) şi la casieriile băncilor (25%). Doar 5% dintre cei care se ocupă de plata facturilor în familie folosesc ATM-urile bancare pentru plăţi, iar 2% folosesc serviciile de Internet banking. Totodată, 11% dintre respondenţi folosesc plata prin serviciile disponibile în magazine sau benzinării.

Pentru facturile de utilităţi cea mai folosită metodă de plată este cea la ghişeul furnizorului - mai mult de jumătate dintre cei care plătesc facturi de apă merg direct la furnizor pentru a o plăti şi aproximativ 40-45% dintre cei care plătesc facturi de gaze, electricitate sau salubritate fac plata direct la furnizor. Pentru factura de apă alte metode utilizate sunt: plata la casieriile băncilor (10%) sau la poştă (9%). Pentru factura de gaze, pe lângă plata la ghişeu, la bancă (25%) şi la poştă (12%), sunt folosite şi plata în magazine şi benzinării (8%) şi la ATM-uri bancare (6%). Pentru electricitate, pe lângă plata la ghişeu, se foloseşte în măsură destul de mare plata la oficiile poştale (35%) şi la bănci (15%).

Dintre cei care plătesc facturi pentru servicii de telecomunicaţii în gospodărie (Internet, televiziune, telefonie fixă) 34% obişnuiesc să plătească toate aceste servicii deodată. Aceştia preferă să meargă direct la ghişeul furnizorului (66%), la poştă (18%) sau la casieriile băncilor (10%).  Factura pentru telefonia mobilă este şi ea plătită în procent foarte mare la ghişeul furnizorului (55%), la bancă (18%) sau în magazine şi benzinării (11%).

Persoanele care optează pentru achitarea facturilor la casieriile băncilor spun că această metodă este simplă (26%) sau rapidă (20%), dar şi că o aleg pentru că nu au un card bancar sau nu ştiu să îl folosească (14%).

O gospodărie cheltuie în medie 340 lei pe lună pentru plata utilităţilor şi serviciilor de telefonie fixă, Internet şi televiziune. Sume mai mari sunt cheltuite în Bucureşti, unde media este în jur de 370 de lei, în timp ce în Moldova şi Oltenia valoarea facturiloe este considerabil mai mică, indicând o medie de 270 de lei în Moldova şi 255 de lei în Oltenia.

O gospodărie cheltuie în medie 340 lei pe lună pentru plata utilităţilor şi serviciilor de telefonie fixă, Internet şi televiziune. Sume mai mari sunt cheltuite în Bucureşti, unde media este în jur de 370 de lei, în timp ce în Moldova şi Oltenia sunt cheltuite sume considerabil mai mici - o medie de 270 de lei în Moldova şi 255 de lei în Oltenia. La aceştia se mai adaugă aproximativ 61 de lei pentru plata telefonului mobil la fiecare membru al familiei care utilizează acest serviciu. Pentru telefonul mobil se cheltuie uşor mai puţin în Moldova (aproximativ 50 de lei) şi ceva mai mult în Bucureşti (în jur de 74 de lei).

Informaţiile provin din studiul GfK Omnibus realizat în luna iunie 2010, pe un eşantion de 1000 de persoane din mediul urban şi rural. Rezultatele sunt reprezentative pentru populaţia României în vârstă de 18 ani şi peste, cu o marjă de eroare de +/-3%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite