Distrigaz-Sud - in fruntea companiilor energetice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* 13.600 km de conducte. 1.450 km, din polietilena. 846.000 de clienti * 6,6 miliarde mc de gaze biurate. 504,3 milioane euro - cifra de afaceri * 5 milioane euro - profit

Pentru Distrigaz-Sud, anul 2003 a fost unul foarte bun. Cifra de afaceri a societatii a crescut la peste 504 milioane euro, iar investitiile s-au cifrat la 12,5 milioane euro, exclusiv din surse proprii. Profitul societatii a fost de 5 milioane euro. Investitiile din 2003 s-au axat pe doua coordonate extrem de importante pentru furnizarea in conditii de siguranta a gazelor naturale: inlocuirea conductelor cu durata de viata expirata - 250 km si cea a aparaturii de masura si reglare. Ambele domenii investitionale sunt extrem de importante pentru Distrigaz-Sud. Conductele asigura circulatia gazelor in conditii sigure intre conducta magistrala a Transgaz si consumatorii finali. Iar prin investitiile in apartatura de reglare, societatea a reusit sa echilibreze balanta de gaze, pierderile reducandu-se salutar. Practic, pierderile de gaze tind catre zero in prezent: 4% in 1999; 1,5% in 2001; 0,37% in 2003. Anulandu-se realmente pierderile de gaze la bransamente, Distrigaz-Sud a eliminat si pierderile de 150 de milioane mc de gaze naturale pe an, pierderi care reprezentau valori de 7-9 milioane de dolari pe an. Pentru 2004, investitiile Distrigaz-Sud se vor dubla, societatea reusind sa angajeze un credit de la Banca Popolare de Lodi. Prioritatea nr. 1 o va reprezenta tot inlocuirea conductelor corodate, segment deficitar pentru intreaga distributie de gaze a Romaniei, nu doar pentru Distrigaz-Sud. "In prezent, infrastructura distributiei este deficitara deoarece 43% din conductele noastre au durata de viata expirata. Distrigaz-Sud are in exploatare cca 13.600 km de conducte, din care cel putin 6.000 km trebuie inlocuiti", ne-a declarat Liviu Duinea, directorul general al Distrigaz-Sud.
In trei ani , numarul abonatilor s-a dublat
Eliminandu-se restrictiile, dupa 1994 sistemul gazeifer s-a dezvoltat extrem de puternic, in special in randul consumatorilor casnici. Aceasta situatie ar parea defavorabila in contextul in care rezervele de gaze ale Romaniei sunt in scadere. Totusi, s-ar parea ca rationamentul este gresit. Liviu Duinea explica: "Clienti mai multi inseamna o cifra de afacere mai mare. Sistemul se afla in dezvoltare, proces care va continua capatand ramificatii noi si incluzand localitati noi. Este atat de dinamic acest sector incat ar fi posibil ca din momentul semnarii contractului intre statul roman si investitor si pana la intrarea investitorului in birou, reteaua Distrigaz-Sud sa mai creasca cu cel putin 50 de abonati. Aceasta este o alta caracteristica a acestui gen de societate. La 1 milion de abonati cati are in prezent Distrigaz-Sud, trebuie sa ai si suficiente echipe tehnice de urmarire, supraveghere si intretinere. Insist pe ideea ca aceste realitati sunt valabile atat pentru Distrigaz-Sud, cat si pentru Distrigaz-Nord. Practic, in ultimii trei ani, numarul abonatilor s-a dublat, inclusiv datorita microcentralelor de apartament care se pare ca au devenit si o moda, dar si o necesitate. Un cititor, de exemplu, are norma de 1.500-1.600 de contoare pe luna. E aproape inumana aceasta norma, dar nu se discuta. Daca am recurge la disponibilizari, am intra in mari probleme, pe de o parte, probleme cu incasarile, iar pe de alta, cu deficiente in intretinerea si supravegherea retelelor si statiilor de gaze".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite