Distrigaz Nord - vanduta EON Ruhrgas pentru 304 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Privatizarea distributiilor de gaze reprezinta una dintre masurile cele mai importante in lupta anticoruptie, a declarat premierul Adrian Nastase

Grupul german EON Ruhrgas va plati 304 milioane de euro pentru preluarea a 51 la suta din capitalul social al Distrigaz Nord. Ieri, la Palatul Victoria, reprezentantii companiei grupului german si autoritatile romane au semnat contractul prin care Distrigaz Nord va trece in proprietatea EON Ruhrgas. Pentru achizitionarea pachetului de 30 la suta scos la vanzare de catre Guvernul Romaniei, grupul german va plati 125 milioane de euro, la care se vor adauga alte 179 milioane de euro, care reprezinta aport de capital, astfel incat pachetul de actiuni ce va fi detinut de catre noul proprietar dupa majorarile de capital sa ajunga la 51 la suta. Potrivit datelor financiare, oferta EON Ruhrgas evalueaza Distrigaz Nord la 416 milioane de euro, luandu-se in considerare faptul ca, la 30 aprilie 2004, societatea romana de distributie a gazelor avea o datorie neta de 13 milioane de euro. Potrivit intelegerii intre cele doua parti, se anticipeaza ca tranzactia va fi finalizata pana la sfarsitul acestui an. Pana atunci, reprezentantii grupului german vor avea acces si vor avea parte activa la toate deciziile strategice luate de Distrigaz Nord. "Cred ca am obtinut un pret bun pentru societate, dar cel mai important este faptul ca vom asigura un viitor clar acestei societati romanesti", a declarat Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei. La randul sau, presedintele comitetului director al EON Ruhrgas, dr. Burckhard Bergmann, a declarat ca achizitia Distrigaz Nord este foarte importanta pentru grup. "Noi credem ca, prin angajamentele pe care le avem deja in Constanta si Cluj-Napoca, am demonstrat ca am acumulat multa experienta in Romania. De aceea, noi vedem perspective foarte bune de dezvoltare si am venit in tara dv. ca un investitor pe termen lung, a mai spus Burckhard Bergmann. Prezenti la ceremonia de semnare a contractului de privatizare, reprezentantii FMI, ai Bancii Mondiale si ai BERD au laudat modul transparent si profesionist in care s-a derulat procesul de privatizare si si-au exprimat speranta ca Romania va intra in anul 2005 cu toate legile privind privatizarea sectorului energetic aprobate de catre Parlament. Prezent, de asemenea, la semnarea contractului, premierul Adrian Nastase a subliniat faptul ca "privatizarea celor doua Distrigazuri reprezinta una dintre masurile cele mai importante in lupta anticoruptie. Putem sa masuram perceptia coruptiei, dar este important sa eliminam radacinile, cauzele obiective si subiective ale coruptiei. Prin privatizarea combinatelor siderurgice, a Petrom si a distributiilor de gaze, introducem un management corect, care va asigura functionarea acestor societati in interesul exclusiv al cetateanului".Reamintim ca EON Ruhrgas are o cota de piata in Germania estimata la aproximativ 57 la suta, veniturile sale inregistrate in cursul anului trecut ridicandu-se la 12,1 miliarde de euro.
Presedintele Ruhrgas promite:
Vom rezolva "in liniste" problemele de la Distrigaz Nord
Investitii - in limita pretului oferit. Reducerea numarului de salariati nu este o prioritate
Romanii din nordul tarii nu vor avea probleme cu gazele. Consultantii primesc 4,5 milioane euro
"E.ON Ruhrgas vine ca investitor pe termen lung in Romania", a declarat Burckhard Bergmann, presedintele companiei. In prezent, Ruhrgas participa si la privatizarea a doua distributii de energie electrica, fiind interesata si de activitatea de transport si depozitare a gazelor." In domeniul gazelor, necesarul de investitii este mare si dependenta de importuri si mai mare", sustine Bergmann. La Distrigaz Nord, volumul de investitii totalizeaza 303 milioane euro, acesta fiind pretul oferit de E.ON Ruhrgas, pentru achizitia a 51% din actiuni. "Daca pentru extinderea retelei de distributie vor fi necesare si alte investitii le vom face, daca legislatia romaneasca ne va permite", a precizat presedintele companiei germane. In ce priveste salariatii Distrigaz Nord, el a afirmat ca reducerea numarului angajatilor nu este "sarcina noastra primara", ci eficientizarea societatii. "Impreuna cu managementul roman vom lamuri toate problemele in liniste", a subliniat Bergmann. Presedintele Ruhrgas apreciaza ca, pana la finele anului, consumul de gaze al Romaniei, de 16 miliarde m.c., va ajunge la 20 miliarde m.c. Romanii din nordul tarii nu vor avea probleme cu gazele, dau asigurari reprezentantii Ruhrgas. "Compania noastra are o experienta mare la nivelul achizitiilor de gaze, implicit din Rusia, si, in plus, avem legaturi bune si cu tarile din Europa, fapt ce ne permite achizitia gazelor de la acestea", a spus Bergmann. El sustine ca Ruhrgas "se poate completa" cu Wintershall in Romania, activitatile companiilor fiind complementare. Referitor la relatia cu Gazprom, aceasta "este extraordinara", a afirmat reprezentantul Ruhrgas. Consortiul care a asigurat consultanta in procesul de privatizare a Distrigaz Nord, condus de Credit Suisse First Boston International, va incasa peste 4,5 milioane euro, in conditiile in care plata serviciilor a fost stabilita printr-un comision de succes de 1,5 la suta din valoarea tranzactiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite