Distribuitorii forţează creşterea preţurilor la gaze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firma E.ON spune că este necesară o scumpire cu 20% până la finele anului La câteva zile după ce Distrigaz Sud a anunţat că preţul gazelor naturale livrate populaţiei ar trebui

Firma E.ON spune că este necesară o scumpire cu 20% până la finele anului

La câteva zile după ce Distrigaz Sud a anunţat că preţul gazelor naturale livrate populaţiei ar trebui ajustat cu 8-12% începând cu 1 aprilie, celălalt mare distribuitor, E.ON Gaz România, a adoptat o poziţie similară. Reprezentanţii companiei au anunţat ieri că, din cauza creşterii costurilor de achiziţie a gazelor din import, este necesară o majorare cu 12% a tarifelor, de luna viitoare.

Oficialii E.ON Gaz au declarat că, dată fiind evoluţia de pe piaţa internaţională, estimează o mărire a preţului gazelor naturale de import cu circa 25% pentru restul anului 2008. "Datorită acestei creşteri a costurilor noastre de achiziţie a gazelor naturale, ne aşteptăm la o majorare a preţului final la consumator cu până la aproximativ 15-20% pentru restul anului 2008. Prima etapă a acestei creşteri, de aproximativ 12%, este necesară de la 1 aprilie 2008", a arătat compania într-un comunicat.

Majorarea de la 1 februarie, insuficientă

Gazele din import, care au o pondere de circa 35% în coşul de consum, s-au scumpit deja cu peste 17% la începutul anului, până la 370 dolari pe mia de metri cubi. Distrigaz Sud estima săptămâna trecută, că acestea vor ajunge, în trimestrul al doilea, la un nivel de 420 dolari.

Dacă majorarea nu va fi aplicată la 1 aprilie, E.ON Gaz spune că va consemna pierderi şi nu va putea alimenta clienţii, în special pe cei casnici. "E.ON Gaz România nu îşi măreşte profitul în urma acestei ajustări. Dimpotrivă, deoarece ajustarea preţului final al gazelor naturale a fost amânată cu o lună şi nu a fost suficientă, ne vom confrunta cu pierderi de 55 milioane de lei în primul trimestru al anului 2008", menţionează sursa citată.

Ultima creştere a preţului gazelor livrate populaţiei, în medie cu 8,5%, a avut loc la începutul lunii februarie. Majorarea trebuia aplicată la 1 ianuarie, însă autorităţile şi companiile de distribuţie au ajuns foarte greu la un acord. Ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, a afirmat ieri că nu vor fi operate "creşteri spectaculoase de preţuri" la gazele naturale, deşi semnalele pieţei internaţionale, unde cotaţiile sunt în creştere, nu pot fi ignorate.

"Ar trebui să nu lansăm mesaje de panică pentru români", a spus Vosganian. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei estima că în trimestrul al doilea nu va avea loc o nouă scumpire. În raportul asupra inflaţiei din luna februarie, BNR a revizuit în creştere evoluţia pe 2008 a preţului gazelor, de la 12,5% la 16,2%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite