Distribuitorii de electricitate nu şi-au realizat programul de investiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O parte a companiilor de distribuţie a electricităţii nu au realizat programul de investiţii asumat în 2006, a declarat, pentru Adevărul, ministrul economiei, Varujan Vosganian. Potrivit

O parte a companiilor de distribuţie a electricităţii nu au realizat programul de investiţii asumat în 2006, a declarat, pentru Adevărul, ministrul economiei, Varujan Vosganian.

Potrivit acestuia, distribuitorii de electricitate i-au prezentat raportul de investiţii la sfârşitul săptămânii trecute. Ministrul s-a întâlnit cu reprezentanţi ai celor opt companii de distribuţie după ce, în special la nivelul Capitalei, au avut loc mai multe incidente care au pus sub semnul întrebării calitatea serviciilor de alimentare cu electricitate. "Într-adevăr, o parte (din investiţiile asumate - n.r.) nu au fost respectate. Era un program pe trei ani, însă ce nu s-a respectat în 2006 s-a reportat în 2007. În 2007 am primit asigurări că se vor realiza şi ministerul va monitoriza trimestrial respectarea programului", a precizat ministrul. Pentru anul 2007, valoarea totală a investiţiilor asumate de toate cele opt companii responsabile cu distribuţia energiei electrice este de 350 milioane de euro. Pentru activităţile de mentenanţă sunt prevăzute 250 milioane de euro. Potrivit lui Vosganian, în perioada următoare urmează să fie făcut un program de investiţii (inclusiv pentru mentenanţa reţelelor) 2008-2012, cu o valoare cuprinsă între 2,5 şi 3 miliarde de euro. "Acest program, în linii mari, ar reuşi să modernizeze sistemul de distribuţie", a adăugat Vosganian. Mai multe detalii - legate de nivelul investiţiilor asumate, companiile care nu au respectat programul - nu am reuşit să primim de la Ministerul Economiei şi Comerţului (MEC), însă vom reveni cu detalii asupra acestui subiect. Din cele opt companii de distribuţie a electricităţii, patru au fost privatizate, în intervalul 2004-2005, respectiv Electrica Moldova (cumpărată de grupul german E.ON), Electrica Oltenia (grupul ceh CEZ), Electrica Banat şi Electrica Dobrogea (achiziţionate de italienii de la Enel). Grupul Italian Enel a câştigat, anul trecut, şi licitaţia pentru Electrica Muntenia Sud, una dintre cele patru filiale rămase în portofoliul Electrica. Contractul de privatizare nu a fost încă aprobat în guvern.

Începând cu 1 ianuarie a acestui an, compania Electrica, plus filialele sale, a trecut din proprietatea MEC în cea a Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite