Distribuitorii de electricitate, încurajaţi să nu investească în extinderea reţelelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nefiind obligate de lege să extindă reţelele acolo unde apar noi consumatori, companiile de distribuţie au câştigat sume importante pe seama celor care se branşează pe cheltuiala proprie

Nefiind obligate de lege să extindă reţelele acolo unde apar noi consumatori, companiile de distribuţie au câştigat sume importante pe seama celor care se branşează pe cheltuiala proprie

Deşi în alte ţări legislaţia este mai favorabilă consumatorului, în sensul că, odată cu dezvoltarea unei zone, furnizorii de utilităţi asigură imediat accesul la aceste servicii, în România lucrurile stau, ca întotdeauna, puţin altfel. Pentru că vechea lege a energiei le permitea acest lucru, distribuitorii de electricitate extindeau reţelele pe cheltuiala clienţilor care doreau să se racordeze.

Nefiind obligate să extindă reţelele acolo unde apar noi consumatori, ci doar în zonele cuprinse în planul lor de investiţii, companiile de distribuţie a electricităţii au câştigat până acum enorm. Cum? Prin faptul că cei care îşi construiesc un imobil într-o zonă fără acces direct la reţeaua de electricitate şi vor alimentarea cu energie trebuie să extindă reţeaua pe cheltuiala proprie, ca parte a procesului de racordare. Investiţiile sunt deloc de neglijat, pentru că înseamnă noi linii electrice, stâlpi, transformatoare de putere etc. Aceste active, făcute pe banii utilizatorului, trec apoi, cu titlu gratuit, în proprietatea companiilor de distribuţie a electricităţii. Legea energiei, inclusiv cea veche, spune că "toate cheltuielile pentru modificarea instalaţiilor de distribuţie a energiei electrice, ca urmare a racordării de noi utilizatori (...), inclusiv pentru eliberarea unor amplasamente, sunt suportate de cel care a generat modificarea". Astfel, distribuitorii de electricitate erau încurajaţi, lăsând loc şi la abuzuri, să nu facă prea multe investiţii în extinderea de reţele, întrucât acestea erau oricum efectuate de cei care doreau să se racordeze şi preluate apoi gratuit.

Tarifele la electricitate ar putea creşte

Noua lege a energiei, nr. 13/2007, păstrează articolul menţionat anterior, însă introduce o prevedere extrem de importantă, şi anume: "În cazul în care cheltuielile (...) sunt suportate de către client, capacităţile energetice rezultate pot fi preluate cu justă despăgubire de către operatorul de distribuţie. Problema despăgubirii se pune doar atunci când utilizatorul nu doreşte să păstreze capacitatea respectivă, a declarat, pentru Adevărul, Nicolae Opriş, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). "Dacă cineva construieşte o linie electrică, o staţie de transformare etc., fie o exploatează el şi ia bani pe distribuţie, fie cedează activul Electricii - contra cost. Nu o să mai dea nimic pe gratis", a precizat Opriş. Acesta a adăugat că societatea de distribuţie îşi va recupera cheltuiala prin tarife, care, de altfel, este posibil, potrivit unor surse, să crească în următoarele luni. Noua lege a energiei a intrat deja în vigoare la 23 februarie, însă modalitatea în care se va face justa despăgubire se va stabili în termen de şase luni, prin modificarea Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la reţelele electrice de interes public.

Electrica nu este obligată să preia noile capacităţi energetice, avertizează oficialul ANRE. "Dacă faceţi reţeaua exclusiv pentru dumneavoastră, Electrica s-ar putea să nu fie interesată să o preia. Dacă însă la această reţea există posibilitatea de a se racorda noi utilizatori, interesul Electrica este mai mare", a explicat Opriş. Potrivit acestuia, cele două părţi stabilesc un preţ de comun acord, iar dacă nu se înţeleg, apelează la ANRE pentru arbitraj.

Racord de două miliarde de lei vechi

Că vechiul sistem era aberant, complet în defavoarea consumatorului, o demonstrează situaţii concrete. Deşi zona Timişul de Jos, judeţul Braşov, a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare explozivă, mai multe obiective turistice stau şi acum fără curent electric. Firma Total Prest Serv Bucureşti, de exemplu, a cumpărat un teren în această zonă, unde se va dezvolta, în următorii câţiva ani, cea mai modernă bază de turism. "Văzând că stâlpul de curent este în faţă, apa peste drum şi gazele la colţ, am zis că avem tot ce ne trebuie ca să începem să investim", ne-a declarat Micaela Jugravu, reprezentant al firmei. Pe baza avizului de amplasament favorabil obţinut de la Electrica, firma a ridicat o pensiune cu fonduri SAPARD, însă la racordare, surpriză: soluţia tehnică prevedea costuri de două miliarde de lei vechi. Practic, dacă voia curent, firma trebuia să extindă reţeaua pentru întreaga zonă cu un kilometru, potrivit soluţiei tehnice de racordare emise de Electrica, cu tot ce presupune aceasta - stâlpi, linie electrică de medie tensiune etc. Mai mult, firma trebuia să cumpere un post de transformare de 100 kVA, deşi necesarul pensiunii era de circa 14 kVA, pentru ca ulterior să poată fi racordaţi noi utilizatori. "Dacă am fi cunoscut de la început această soluţie (de racordare - n.r.), nu am fi început niciodată o investiţie în zonă", a precizat Jugravu. De altfel, compania a dat în judecată Electrica. "Nu mi se pare normal să plătesc două miliarde de lei, să cumpăr un transformator de şase ori mai mare decât am nevoie pentru a alimenta şi pe alţii. Adică eu fac aceste investiţii, le dau companiei Electrica şi plătesc apoi curentul ca orice altcineva. Investiţiile ar trebui făcute de Electrica, care oricum îşi recuperează banii din tarife şi din consum", a declarat Jugravu.

Potrivit Electrica însă, există situaţii mai grave, în care familii întregi stau pe întuneric pentru că nu au bani nici măcar de branşament. "Actualele tarife nu sunt gândite să includă în ele şi bani pentru dezvoltarea reţelelor. Abia ajung pentru mentenanţă, reparaţii", ne-au precizat oficiali ai companiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite