Distribuitorii cer scumpirea gazelor de la 1 aprilie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza importurilor, consumatorii ar putea plăti un preţ mai mare cu 8-12% Preţul gazelor naturale din import ar trebui să crească, în trimestrul al doilea, la 420 de dolari pe mia de

Din cauza importurilor, consumatorii ar putea plăti un preţ mai mare cu 8-12%

Preţul gazelor naturale din import ar trebui să crească, în trimestrul al doilea, la 420 de dolari pe mia de metri cubi, faţă de nivelul actual de 370 dolari, consideră reprezentanţii Distrigaz Sud. Acest lucru va determina o nouă majorare a preţului la consumator, cuprinsă între 8 şi 12%, după ce ultima scumpire, de 8,5%, a avut loc la 1 februarie.

La 1 ianuarie, preţul gazelor importate a crescut cu aproape 18% (55 dolari pe mia de metri cubi), ajungând la nivelul actual de 370 dolari pe mia de metri cubi, printre cele mai ridicate din Europa. "Preţul barilului de petrol a crescut, iar leul s-a depreciat în raport cu dolarul american, iar asta va duce la o creştere a preţului gazelor din import", a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, directorul general adjunct de comercializare gaze din Distrigaz Sud, Marc Hirt, citat de Mediafax.

Celălalt mare distribuitor, E.ON Gaz România, aprecia recent că preţul gazelor pentru consumatori va creşte cu 30% în 2008. Directorul de preţuri şi tarife din cadrul ANRE, Gabriel Sîrbu, a precizat, pentru "Adevărul", că deocamdată nu s-a luat nicio decizie privind evoluţia tarifului la consumatori în cel de-al doilea trimestru, dar a admis că importurile ar putea ajunge la 420 dolari pe mia de metri cubi.

Ruşii nu vor contracte directe

Din totalul gazelor furnizate anual de Distrigaz Sud, circa 33% provin din import. Compania importă în principal prin firma WIEE, societate mixtă formată din Wintershall (Germania) şi OAO Gazprom (Rusia), cu care are un acord valabil până în 2012. "Precedentul contract cu WIEE a fost încheiat până în 2005, când am încercat să negociem cu Gazprom, ca să importăm gaze direct de la ei, dar ne-au spus să apelăm la WIEE, cu care ei aveau contract până în 2012. Gazprom ne-a mai spus că nu dorea să încheie contracte directe cu furnizorii din România", a arătat Hirt.

Interesant este că Distrigaz Sud este partener de afaceri cu WIEE, împreună deţinând pe piaţa locală firma de distribuţie a gazelor naturale Wirom Gas, înfiinţată în 1994. Potrivit datelor de pe site-ul companiei, WIEE deţine pachetul majoritar de acţiuni, în timp ce participaţia minoritară, de 49%, aparţine Distrigaz Sud.

În ciuda scumpirii accelerate a gazelor, un barometru realizat pentru Gaz de France, acţionarul majoritar al Distrigaz Sud, arată că majoritatea românilor intervievaţi (47,8%) şi-au exprimat opţiunea utilizării gazului natural pentru încălzirea locuinţei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite