Distribuitorii de carburanti nu-si vor putea compensa datoriile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul viitor, datoriile la bugetul de stat ale firmelor de distributie a carburantilor si lubrifiantilor nu vor mai fi compensate cu livrari ale acestora catre diferite institutii ale statului.

Anul viitor, datoriile la bugetul de stat ale firmelor de distributie a carburantilor si lubrifiantilor nu vor mai fi compensate cu livrari ale acestora catre diferite institutii ale statului. Compensarea nu va functiona nici in cazul firmelor de constructii care au participat la refacerea infrastructurii distruse de inundatii, s-a decis ieri la dezbaterea bugetului de stat.
Ministrul Finantelor cedeaza la presiunile Opozitiei
Potrivit textului initial al proiectului legii bugetului de stat pe anul viitor, societatile de distributie a produselor petroliere ar fi putut beneficia de scutiri de taxe la buget in valoare totala de 1.100 miliarde lei, in contul livrarilor de produse catre Ministerul Administratiei si Internelor, SRI, SPP si catre alte institutii. Desi, intr-o prima faza, ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu, a sustinut in fata parlamentarilor masura, atacurile dure ale opozitiei la adresa sa l-au determinat sa propuna chiar el scoaterea din textul bugetului pentru anul viitor a posibilitatii de a compensa datoriile. Articolul respectiv din proiectul legii bugetului este "o potentiala sursa de generare a coruptiei", a dat tonul atacurilor deputatul Dan Iosif. Dezbaterile s-au aprins dupa ce senatorul Gheorghe Funar l-a acuzat pe ministrul de finante de "iresponsabilitate", precizand ca acesta "nu stie cine va beneficia de aceste facilitati, in schimb stie preturile", lasand sa se inteleaga ca Vladescu ar favoriza anumite societati de distributie a carburantilor. "Vine in fata noastra si spune ca nu stie care sunt societatile comerciale care primesc compensatii, dar stie sumele si beneficiarii. Ne ascunde adevarul si ascunde fapte de coruptie. Sunteti implicat in aceste fapte de coruptie", i s-a adresat Funar lui Sebastian Vladescu.
S-a renuntat la facilitati "din motive tehnice"
Sebastian Vladescu crede ca opozitia ar fi trebuit sa se ,,autodenunte,, cum astfel de compensari au fost acordate in perioada 2000-2004. Totusi, nu acuzele opozitiei sunt cauza pentru care Ministerul Finantelor renunta la acordarea compensarilor. ,,Renunt din motrive tehnice care tin de dificultatea operarii dobanzilor si penalitatilor, si nu din cauza atacurilor", a declarat ministrul la plecarea sa de la parlament. Acuzele aduse lui Vladescu survin dupa ce s-a mentionat ca ministrul a fost administratorul mai multor societati comerciale din domeniul productiei si distributiei de produse petroliere.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite