Dispute în reorganizarea sistemului energetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operatorii acuză statul că vrea să impună un nou monopol pe piaţă Proiectul de reorganizare a sistemului energetic naţional, propus de guvern spre dezbatere publică, este respins, cu

Operatorii acuză statul că vrea să impună un nou monopol pe piaţă

Proiectul de reorganizare a sistemului energetic naţional, propus de guvern spre dezbatere publică, este respins, cu vehemenţă, tocmai de către... energeticieni.

De curând, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a lansat, pe pagina sa de internet, controversatul proiect de înfiinţare a unei companii energetice integrate. Dacă, până nu demult, iniţiativa guvernamentală apărea doar prin declaraţiile oficialilor, urmate imediat de reacţiile adverse ale specialiştilor din piaţă, acum lupta argumentelor se dă pe marginea unui proiect concret, o viitoare hotărâre de guvern.

Cote prea mari de piaţă

Este vorba, în esenţă, despre crearea unei companii care va îngloba atât producţia, cât şi distribuirea de energie, aflată sub controlul statului, societate care în final va fi listată la Bursă.

Ei bine, energeticienii nu sunt de acord nici cu ideea de a se îngloba producţia şi distribuţia, nici cu "controlul statului", nici chiar cu listarea.

Câteva explicaţii în acest sens au venit ieri, de la preşedintele Institutului pentru Studiul Amenajării şi Folosirii Resurselor de Energie (IRE), Jean Constantinescu - fost preşedinte al autorităţii de reglementare în domeniul energiei.

El a afirmat, între altele, că înfiinţarea respectivei companii, în România de azi, ar fi "păguboasă pentru piaţa românească şi pentru consumator, fiind în dezacord şi cu cerinţele Uniunii Europene în domeniu. Printre "riscurile" organizării unei societăţi integrate de stat, Constantinescu l-a precizat în primul rând pe acela că "la nivelul consumatorilor se pot impune preţuri mari". De asemenea, renta hidro nu va susţine un program naţional în acest domeniu.

Proiectul companiei energetice integrate cuprinde Hidroelectrica, două complexuri energetice şi trei companii de distribuţie. Compania integrată va deţine 40% din piaţă. "În realitate, ponderea va fi de 50%, iar în perioadele de consum ridicat şi preţuri mari aceasta va fi de 80%", a afirmat şeful IRE.

Unul dintre argumentele guvernului în sprijinul înfiinţării viitoarei companii este acela că există ţări în care astfel de unităţi funcţionează foarte bine. Franţa, Germania, SUA şi Cehia au, spre exemplu, astfel de companii.

Un alt motiv pentru care statul intenţionează să creeze acest megacomplex ar fi acela că România poate deveni, astfel, principalul jucător al pieţei energetice regionale. În plus, având acest potenţial, noua companie ar putea participa activ la extinderea pe alte pieţe, prin preluarea unor jucători mai mici.

De asemenea, preţurile au o mai mare stabilitate într-o piaţă în care cel mai mare jucător aparţine statului, pentru că între reglementator şi jucător nu mai apar conflicte majore. În fine, un argument de ordin general la care apelează guvernul pentru a-şi susţine proiectul este acela că numai astfel statul poate garanta siguranţa energetică tuturor consumatorilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite