Disponibilizarile si platile compensatorii - greu de realizat la Roman si ARO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Discutiile nu sunt nici blocate, nici deblocate, negocierile s-au incheiat, noi avem oferta noastra clara si nu se va mai purta nici o alta discutie pe aceasta tema", a declarat, in exclusivitate

"Discutiile nu sunt nici blocate, nici deblocate, negocierile s-au incheiat, noi avem oferta noastra clara si nu se va mai purta nici o alta discutie pe aceasta tema", a declarat, in exclusivitate pentru Adevarul, ministrul Marian Sarbu, aflat ieri in trecere prin Brasov. In replica la acuzele liderilor sindicali brasoveni, oficialul guvernamental ne-a precizat ca "Sindicalistii au venit cu revendicarea ca salariile compensatorii sa le fie platite toate o data in momentul disponibilizarii, dar au acceptat si varianta noastra cu plata lunara, in tot acest timp disponibilizatilor urmand sa le mearga vechimea in munca si toate drepturile de asigurari sociale". Platile "in litigiu" reprezinta, reamintim, salariile compensatorii pe care disponibilizatii de la Roman, Tractorul si Aro urmeaza sa le primeasca din partea acestor societati, conform contractelor colective de munca. In vara, cand de la cele doua uzine brasovene au fost concediati circa 7.000 de salariati, acestia trebuiau sa capete, in functie de vechime, intre 1-3 salarii compensatorii la Tractorul si 3-6 asemenea lefuri la Roman. Pana la ora actuala insa, nimeni nu a primit nici un leu, dat fiind ca intreprinderile nu au bani pentru aceste salarii, iar asigurarile mai-marilor APAPS si MMSS cum ca "nu e nici o problema, se vor gasi bani" au ramas "cum ne-am inteles".
Salariatii au doar cardurile pe care vor primi platile compensatorii
Pana una-alta, disponibilizatii din vara s-au ales totusi cu ceva: cardurile bancare pentru conturile in care urmeaza sa le fie virate, nu se stie cand, salariile compensatorii! "Acestea vor fi platite de stat din bugetul de somaj", ne-a declarat ministrul Marian Sarbu, fara a preciza insa cand se va intampla acest lucru. Tot de catre stat, din bugetul de somaj, vor fi platite si salariile compensatorii din partea uzinei pentru viitorii 3.000 de disponibilizati de la Roman - la Tractorul nu vor mai fi disponibilizari, conform promisiunilor noului proprietar Landini, - "urmand ca statul sa recupereze acesti bani plus pe cei ce vor fi alocati pentru disponibilizatii din vara, de la viitoarea societate de administrare a parcului industrial", a adaugat ministrul Sarbu. Omitand sa ne dezvaluie insa daca salariile compensatorii ce vor fi achitate de stat muncitorilor de la Tractorul concediati in vara vor fi recuperate de la noul proprietar italian, ori se va gasi o alta "rezolvare". Cat priveste salariile compensatorii ce vor fi date de Roman viitorilor 3.000 de disponibilizati, in august a.c., cu binecuvantarea APAPS, cardasia sindicalo-directoriala din uzina a dublat cuantumul acestora, la 6-12 lefuri nete in functie de vechime, prin modificarea contractului colectiv de munca. Fapt comentat de ministrul Sarbu in urmatorii termeni: "Daca directorul Rugacs, care a acceptat aceasta dublare, e ingrijorat acum ca uzina n-are bani, e foarte bine, inseamna ca a devenit in sfarsit responsabil, chiar insist sa ma citati!"
La ARO, platile vor fi facute dupa 22 decembrie
Si la ARO Campulung, unde noul proprietar, Cross Lande s-a angajat prin contract sa respecte legislatia privind protectia sociala a celor ce urmeaza a fi disponibilizati (circa 1.500 de salariati, din totalul de 3.700) efectuarea acestor plati, precum si acordarea salariilor restante constituie "o problema in curs de rezolvare". "Potrivit unei clauze suspensive din contract, care prevede efectuarea acestor disponibilizari pana la 22 decembrie a.c., transferul de proprietate se va putea face doar la data amintita" - ne-a declarat directorul comercial Iustin Preoteasa. Pana la transferul proprietatii, Cross Lander nu poate efectua transferuri bancare, deci nu poate face platile cuvenite. Totusi, patronul Cross Lander, John Perez, a transferat sub forma unui avans, din fonduri personale, 235.000 de dolari, cu care a achitat o parte din restante.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite