Disperare pe bursele lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe fondul temerilor pentru soarta băncilor americane, Wall Street-ul a traversat miercuri cea mai neagră zi de la atacurile din 11 septembrie 2001 şi până astăzi După ce indicele Dow Jones a

Pe fondul temerilor pentru soarta băncilor americane, Wall Street-ul a traversat miercuri cea mai neagră zi de la atacurile din 11 septembrie 2001 şi până astăzi

După ce indicele Dow Jones a pierdut 4 procente, pieţele de capital asiatice au intrat şi ele în declin. Bursele de la Moscova au rămas închise pentru a treia zi consecutiv.

Îngrijorate de starea de panică de pe pieţele de capital, şase dintre cele mai importante bănci centrale din lume au luat măsuri pentru a încerca să calmeze spiritele.

Banca Centrală Europeană (BCE) şi cele din SUA, Canada, Elveţia, Marea Britanie şi Japonia au injectat în total 180 miliarde de dolari pe pieţele monetare.

Măsura "vizează temperarea presiunilor în continuă creştere din pieţele de împrumuturi în dolari pe termen scurt" şi sunt menite să "îmbunătăţească lichiditatea din pieţele financiare globale", se arată într-o notă a BCE.

Acţiunea băncilor centrale este a patra de acest gen, de la debutul crizei financiare de acum un an. Pieţele de creditare au fost cuprinse de panică luni, după falimentul băncii americane de investiţii Lehman Brothers, iar băncile centrale au injectat şi luni, şi marţi miliarde de dolari pe piaţă în speranţa că vor elimina teama marilor bănci de a mai oferi credite. Pieţele de capital din Europa au revenit ieri pe plus, după ce miercuri îşi pierduseră 2% din valoare.

În Rusia, şedinţele de tranzacţionare au fost suspendate şi ieri, pentru a treia zi consecutiv, chiar dacă temporar. Marţi, cei doi indici bursieri de la Moscova, RTS şi Micex, au înregistrat scăderi-record de 11,5% şi respectiv 17,5%. Miercuri, cele mai mari două bănci ale ţării şi-au pierdut o cincime din valoarea de piaţă în doar o oră.

Moscova, în alertă maximă

În ultimele zile, Ministerul rus de Finanţe a introdus în sistemul bancar lichidităţi în valoare de peste 10 miliarde de euro şi a deblocat 31 miliarde de euro din bugetul federal pentru băncile Sberbank, VTB şi Gazprom.

Ziua de miercuri a fost una extrem de nefastă şi pe Wall Street, unde cei trei indici de referinţă ai bursei de la New York au închis cu 4-5 procente sub nivelurile de marţi, pe fondul temerilor vizavi de sectorul bancar ameninţat cu noi falimente. În Asia, indicele bursier de la Hong Kong a scăzut în aceeaşi zi cu 7%, iar Nikkei, de la Tokyo, a coborât cu 2 procente. Indicii bursieri din Shanghai, Taiwan şi India au pierdut între 3 şi 5 procente.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite