Directorul Raiffeisen Bank România: România va avea creştere economică peste media UE pe termen lung, dar nu din creditare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România va înregistra pe termen lung o creştere economică peste media Uniunii Europene, datorită procesului de convergenţă, însă economia nu va mai fi susţinută de creditare, ca în trecut, a declarat miercuri directorul executiv al Raiffeisen Bank România, Steven van Groningen.

"Perspectiva pe termen lung este încă acolo. Aceasta nu s-a schimbat şi invesitorii văd acest lucru", a spus Groningen, prezent la Forumul Financiar 2010 organizat de Forum Invest, relatează Mediafax.

El a arătat că activitatea de creditare a scăzut foarte mult, una din cauze fiind şi reducerea semnificativă a cererii, dar şi a încrederii.

"Soluţia nu este să spui băncilor să împrumute bani. Trebuie schimbate mai multe lucruri pe toate nivelurile economiei, lucruri care să stimuleze cu adevărat economia", a precizat Groningen.

"Timpul banilor ieftini a trecut. Costul creditelor va creşte. Ca să stimulăm creditele ar trebui să avem credite la costuri mai mici, dar nu văd de unde am putea avea acest lucru.", a completat el.

De asemenea, şeful Raiffeisen Bank România a declarat că "încrederea generală este redusă în România" şi i-a acordat Guvernului o notă sub 6.

"Nota pe care aş acorda-o Guvernului este sub 6. Important este ceea ce spune populaţia." Totuşi el a completat: "Când ma întâlnesc cu oamenii , unii mi se laudă că au absolvit cu 10 facultatea. Eu am terminat cu 6,2. Nu notele sunt cele mai importante".

"Vom vedea rate de creştere peste media UE, pentru că România va beneficia de procesul de convergenţă, dar creşterea nu va mai veni din creditare", a mai spus Groningen.

Autorităţile române şi experţii FMI estimează pentru acest an o creştere economică zero, după ce anterior prognoza a fost redusă de la 1,3% la 0,8%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite