Directorii companiilor devin mai optimişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Managerii societăţilor comerciale estimează pentru următoarea perioadă o creştere moderată în toate sectoarele economiei româneşti. Aşteptările directorilor de companii includ, pe lângă creşteri în industrie, comerţ şi construcţii, şi o stabilitate a numărului de angajaţi şi o scumpire a produselor.

După mai multe luni în care directorii companiilor din România priveau sceptici evoluţia activităţii din sectoarele economiei, acum, perspectivele lor încep să se îmbunătăţească. Managerii se aşteaptă pentru perioada iulie-septembrie la creşteri în toate sectoarele de activitate - industrie, contrcuţii, comerţ şi servicii, potrivit unui sondaj al Institutului Naţional de Statistică.

De asemenea, aceştia prognozează o relativă stabilitate a numărului de angajaţi şi o majorarea a preţului produselor. Unul dintre sectoarele pentru care managerii estimează o creştere în următoarea perioadă este industria prelucrătoare. Mai exact, un avans moderat al volumului producţiei, aşa cum se arată în ancheta de conjunctură din această lună. Pentru unele activităţi din această industrie, se aşteaptă o evoluţie chiar mai însemnată - fabricarea autovehiculelor de transport rutier, fabricarea băuturilor şi fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice. În ceea ce priveşte numărul de salariaţi din această ramură, directorii companiilor se aşteaptă la o relativă stabilitate. Totodată, pentru preţurile produselor industriale se prognozează o creştere moderată în următoarele trei luni.

Creşteri şi în construcţii

Creşteri, chiar dacă moderate, sunt aşteptate şi în sectorul construcţiilor, cea mai afectată activitate economică de când a început criza. Totuşi, managerii se aşteaptă la o stabilitate a stocului de contracte şi comenzi, dar şi a numărului de salariaţi. La fel ca şi în industria prelucrătoare, sunt aşteptate scumpiri ale produselor.

Creşterile din cele două sectoare amintite mai sus vor atrage un avans şi în comerţul cu bunuri şi servicii. Pentru sectorul de comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarea perioadă o creştere moderată a activităţii economice. Volumul total al vânzărilor de mărfuri va avea tendinţă de creştere moderată, în timp ce volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri va înregistra va avea o evoluţie stabilă. Angajatorii din comerţ cred că numărul de angajaţi va rămâne relativ acelaşi, în timp ce preţurile cu amănuntul ar putea creşte. Şi cifra de afaceri din servicii ar putea creşte, odată cu preţurile din acest sector, mai cred managerii de companii.

Perspective bune în regiune

Percepţia analiştilor financiari privind evoluţia economiei României în următoarele şase luni a redevenit în iulie cele mai bună din Europa Centrală şi de Est, în contextul înrăutăţirii mai reduse a aşteptărilor faţă de majoritatea statelor din regiune.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite