Directorii din CFR vor să pună mâna pe activele companiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Foşti şi actuali şefi din CFR vor să preia, printr-un operator privat de pe piaţa energetică, datoriile companiei feroviare la Electrica. Datoriile de aproape două milioane de euro pe care

Foşti şi actuali şefi din CFR vor să preia, printr-un operator privat de pe piaţa energetică, datoriile companiei feroviare la Electrica.

Datoriile de aproape două milioane de euro pe care CFR le are către Electrica se pot transforma, în curând, într-o reală oportunitate de afaceri pentru "întreprinzători" care provin, surpriză, tocmai din sistemul feroviar. Foşti şi actuali directori din compania de căi ferate a statului apar acum ca fiind acţionari în firma care s-a arătat interesată de preluarea creanţelor Electrica asupra CFR. Cu puţin noroc, aceştia pot ajunge să dobândească o abilitate râvnită de întregul sistem energetic, aceea de a furniza curent către CFR!


Lansarea pe Bursa Română de Mărfuri a creanţelor în valoare de aproape două milioane de euro pe care Electrica le deţine asupra CFR părea să nu stârnească interesul nimănui, deşi constituie o reală oportunitate de investiţii. Până când, la începutul acestei săptămâni, faţă de această ofertă şi-a arătat interesul Transenergo, o companie care deţine licenţă de furnizare de energie pe piaţa românească. Pare ciudat cum o companie cu un astfel de profil se orientează către un gen de afacere în care tranzacţiile pur financiare, în speţă recuperarea şi administrarea de creanţe comerciale, predomină în activităţile pe care ar urma să le desfăşoare.
Furnizorul de energie va fi, oricum, schimbat


Însă, la o privire mai atentă, observăm că intrarea Transenergo în acest business are o miză mai mult decât importantă pentru poziţionarea societăţii pe piaţa energetică. Practic, odată cu preluarea datoriilor CFR, Transenergo va putea obţine - mult mai uşor decât alţi competitori - şi calitatea de furnizor de energie, pe care acum o deţine Electrica. Poate că nu întâmplător, conducerea CFR anunţase la sfârşitul anului trecut că, odată cu stingerea datoriilor către Electrica, va renunţa şi la serviciile furnizorului de energie...


Veteranii feroviari şi-au pus casca de energeticieni


Potrivit datelor ANRE, în acţionariatul de la Transenergo se regăseau, la un moment dat, persoane care au deţinut sau încă mai deţin funcţii relativ importante în ceea ce a fost Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA. Un exemplu în acest sens este cel al fostului consilier juridic al CNCFR, Octavian Costea, care este unul dintre acţionarii principali ai Transenergo.

Interesant este "amănuntul" că Octavian Costea a făcut parte din grupul de persoane urmărite de procurorii anticorupţie în acelaşi dosar cu celebrul Mihai Necolaiciuc. De altfel, mai multe persoane care au apărut ca acţionari în Transenergo ne-au declarat că principala oportunitate de afaceri, în cazul achiziţionării creanţelor deţinute de Electrica, ar consta în controlul asupra patrimoniului societăţii debitoare, respectiv CFR.


Reamintim că, înainte de listarea creanţei Electrica pe piaţa bursieră, CFR a încercat fără succes să achite o bună parte din aceste datorii prin vânzarea mai multor terenuri situate în zona Cotroceni din Capitală. Aceste active s-ar putea transforma în ţinte preţioase pentru intermediatorul de pe piaţa de energie electrică.


Influenţa, mai importantă decât controlul financiar


Administrarea creanţelor Electrica de către Transenergo poate aduce profit real pentru această firmă pe cel puţin două căi. Prima ar rezulta din diferenţa dintre debitul principal şi valoarea de achiziţie a creanţei. A doua - şi, poate, cea mai importantă - constă în relaţia de business care s-ar putea construi între cele două părţi, respectiv Transenergo şi CFR. Astfel, eventuala incapacitate de plată a CFR faţă de Transenergo ar putea fi speculată prin mărirea portofoliului de contracte. Ca să nu mai vorbim de alegerea de către CFR a furnizorului privat de energie electrică...

Credit Europe intră în circuitul banilor

Analizând portofoliul de contracte deţinut de Transenergo, ajungem inevitabil la concluzia că principala sursă de finanţare a societăţii este Credit Europe Bank. Iar împrumuturile primite de la această instituţie de creditare sunt garantate prin cesionarea contractelor încheiate de Transenergo cu clienţii săi. Spre exemplu, contractul de furnizare de energie încheiat cu Amonil Slobozia este utilizat ca o garanţie pe care Transenergo o prezintă băncii, pentru a primi un împrumut.

Astfel de contracte, garanţii şi împrumuturi, de ordinul milioanelor de lei, sunt derulate tocmai pentru a susţine intermediatorul de pe piaţa de energie în proiectele sale investiţionale. Care, mai nou, par că sunt direcţionate spre "afacerea" CFR. Pentru cazul în care Transenergo nu-şi va putea rambursa împrumuturile luate de la Credit Europe Bank, banca se va îndrepta către Amonil Slobozia, pentru că aşa pare să fi fost structurată finanţarea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite