Director Romgaz acuză: “Disputele privind extragerea gazelor neconvenţionale, întreţinute. Hidrocracarea se foloseşte în România de 60 de ani”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Disputele publice şi politice privind hidrocracarea, metoda de extracţie a gazelor neconvenţionale, sunt "întreţinute de cineva", deşi această tehnică este necesară pentru producţie, afirmă un director din producătorul de gaze naturale Romgaz Mediaş.

"Scandalul cu hidrocracarea este întreţinut de cineva. Hidrocracarea este absolut necesară pentru extracţia gazelor neconvenţionale", a declarat luni, la Neptun, şeful direcţiei de dezvoltare din companie, Radu Gheorghe, prezent la Forumul Energetic Regional pentru Europa Centrală şi de Est (FOREN).

El a adăugat că în România se foloseşte tehnica hidrocracării de 60 de ani, dar este o tehnologie deja depăşită, întrucât au apărut alte metode de extracţie a gazelor neconvenţionale.

"În 1994-1995 am făcut teste în bazinul Transilvaniei, am avut rezultate foarte bune la o serie de zăcăminte din câteva câmpuri importante. (...) Romgaz are o nouă perspectivă legată de zăcăminte la mare adâncime de gaze neconvenţionale, în special în bazinul Transilvaniei", a afirmat Gheorghe.
Guvernul USL a suspendat în luna mai lucrările derulate de grupul american Chevron privind prospectarea zăcămintelor de gaze neconvenţionale prin metoda hidrocrării hidraulice.

Această metodă, pe care Chevron a anunţat că vrea să o folosească pentru exploatara unui zăcământ din Bărlad, a stârnit proteste în România, ca urmare a îngrijorărilor privind potenţialele efecte negative asupra mediului.
Ţări ca Bulgaria şi Franţa au intezis această metodă de extracţie a gazelor nevonvenţionale.

În SUA, preţul la consumator al gazelor a scăzut puternic, după ce producţia de gaze neconvenţionale a crescut semnificativ în ultimii ani.
România poate depozita 100 miliarde metri cubi de gaze în zăcămintele depletate de hidrocarburi, iar capacitatea actuală de stocare, de peste trei miliarde metri cubi, este suficientă pentru consumul la nivel naţional, a continuat directorul Romgaz. România consumă anual circa 14 miliarde metri cubi de gaze.

Potrivit lui Gheorghe, volumele de gaze neconvenţionale pot compensa importurile de gaze ale României, care variază în prezent între 20% şi 30%. Importurile de gaze sunt asigurate în principal din Rusia şi sunt derulate prin intermediari.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite