Dilema în imobiliare: apartamentul nou sau vila de la marginea urbei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii susţin că, pe termen mediu, un plasament într-o locuinţă din oraş este mai profitabil

de comunicare al agenţiei Euroest. În acelaşi timp, el este de părere că piaţa vilelor este deja suprasaturată. "Dacă până în urmă cu câţiva ani vilele din afara Capitalei erau la mare căutare, acum, viitorul este al apartamentelor cât mai apropiate de inima oraşului. Asta pentru că, în timp, s-au acutizat problemele legate de trafic şi tot mai mulţi au realizat faptul că o vilă în afara oraşului îţi sporeşte considerabil cheltuielile", crede Clinciu. Atunci când achiziţia nu este privită exclusiv ca o investiţie, trebuie însă cântărite atent şi celelalte avantaje şi dezavantaje ale opţiunii vilă sau un nou apartament. "Trebuie să pui în balanţă liniştea, aerul curat şi absenţa unor vecini apropiaţi cu dificultăţile legate de accesul la facilităţile pe care le oferă oraşul", sintetizează reprezentantul Euroest.
Dan Ioan Popp, preşedinte Impact, porneşte însă de la premisa că o astfel de investiţie imobiliară, realizată pornind exclusiv de la ideea închirierii, trebuie să ţină cont de specificul românesc al pieţei. "Suntem în general un popor de proprietari. Iar chiriile, fie ele în blocurile noi, fie în vile, se adresează unei categorii limitate de clienţi. Mai precis expaţilor, însă aceştia nu depăşesc 25.000 la nivelul întregii ţări. Deci în acest caz vorbim cel mult de o nişă a pieţei imobiliare", avertizează Popp.
Odată cu îmbunătăţirea infrastructurii cresc şi randamentele vilelor
O altă abordare, pe termen lung de această dată, o dă Emil Giurgiu, preşedintele Camerei de Comerţ Imobiliar. El spune că, în prezent, investiţia într-un apartament nou, dar central, costă cam cât o vilă într-un ansamblu din afara Bucureştiului, adică între 150.000-200.000 de euro. Totodată, spune Giurgiu, trebuie ţinut cont însă că atunci când achiziţionezi o vilă, cumperi şi terenul aferent acesteia.
"Pe măsură ce Bucureştiul se va extinde şi infrastructura va fi îmbunătăţită, randamentul obţinut dintr-o investiţie într-o vilă, aflată acum la periferia Capitalei, va deveni superior celui generat de un apartament nou dintr-o zonă semicentrală", opinează preşedintele Camerei de Comerţ Imobiliar. El spune că, în prezent, diferenţa de preţ este dată de distanţa faţă de spaţiile comunitare, precum şcolile, grădiniţele sau magazinele.
"Să luăm exemplul vilei în Snagov. Două drumuri zilnice cu maşina în Bucureşti şi înapoi te costă lunar aproximativ 300 de euro, cam tot atât cât este şi chiria unui apartament vechi, cu două camere în Bucureştii Noi. Este preţul pe care unii îl plătesc pentru a scăpa de poluare şi vecini. Au însă dezavantajul evident al cheltuielilor de întreţinere mai mari şi al multor ore petrecute în trafic", afirmă Emil Giurgiu care atrage atenţia că există, în fapt, două tipuri diferite de investitori. "Vorbim de un profil diferit al celor care aleg să achiziţioneze un apartament într-un bloc, comparativ cu cel al cărui alege traiul la vilă. Primul este cel mai adesea temperamental, dinamic şi pentru el timpul înseamnă bani. Cel de al doilea este tipul care a ajuns la un grad ridicat de prosperitate şi preferă contactul minim cu oraşul", spune preşedintele Camerei de Comerţ Imobiliar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite