Dilema celei mai mari fuziuni bancare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

de integrare a celor două bănci a început cu nominalizarea membrilor Comitetului de Direcţie. Numai că, pentru boardul noii entităţi bancare de aici încolo încep marile bătăi de cap. Surse

de integrare a celor două bănci a început cu nominalizarea membrilor Comitetului de Direcţie. Numai că, pentru boardul noii entităţi bancare de aici încolo încep marile bătăi de cap. Surse din cadrul Consiliului de Administraţie au declarat pentru ziarul Adevărul că, după definitivarea schemei de conducere, vor începe o serie de discuţii la nivel de acţionariat pentru stabilirea exactă a "brandului" ce urmează să dea identitate noii bănci pe piaţa românească. Potrivit programului de fuziune aprobat, stabilirea numelui sub care va activa banca în România constituie cea mai importantă etapă. Conform aceloraşi surse, soluţia finală, ce ar trebui să fie găsită până la sfârşitul acestui an, este una extrem de greu de luat. Studiile de specialitate comandate la nivelul acţionariatului arată că pe piaţa bancară se înregistrează o discrepanţă destul de mare la nivel de percepţie a brandului fiecărei părţi implicate în procesul de fuziune. Chiar dacă UniCredit a demonstrat că pe plan extern dispune de o expunere foarte bună, nu aceeaşi situaţie se înregistrează şi în România, unde HVB ţiriac Bank beneficiază de o notorietate mult mai bună.
"Oamenii preşedintelui"
În cadrul Comitetului de Direcţie, a cărei componenţă a fost stabilită la sfârşitul săptămânii trecute, Mariana Plăpcianu va fi responsabil de retail, funcţie pe care o ocupă acum în cadrul HVB ţiriac Bank. Melih Mengu, fostul CEO al UniCredit Leasing România până în vara acestui an, este membru executiv al Comitetului de Direcţie responsabil de Corporate, iar Andreas Gschwenter (actualul Chief Operating Officer în cadrul HVB ţiriac Bank) va fi responsabil de Global Banking Services. Actualul director internaţional business development şi consumer credit al diviziei de Retail Banking a UniCredit Group, Marco Cravario, este noul Chief Financial Officer, iar Alina Pascu, în prezent membru executiv al Comitetului de Direcţie responsabil pentru retail în cadrul UniCredit România va prelua o poziţie de conducere în Divizia de Risk Management. Antoaneta Curteanu, actual membru executiv al Comitetului de Direcţie responsabil pentru Corporate în cadrul UniCredit Romania, va prelua o poziţie de conducere în Divizia de Corporate Banking. În schimb, Florian Kubinschi, în prezent CFO în cadrul HVB ţiriac Bank, a decis să preia alte reponsabilităţi în afara grupului. Matteo Cavazolli, în prezent CFO în cadrul UniCredit România, va prelua o nouă poziţie în cadrul grupului în Italia.Wolfgang Schoiswohl, în prezent membru executiv al Comitetului de Direcţie, responsabil Corporate la HVB ţiriac Bank, a decis să accepte o nouă provocare în afara UniCredit Group, în străinătate. Potrivit unui comunicat oficial emis de conducerile celor două entităţi bancare, toate activităţile legate de programul de integrare urmează să fie coordonate de către o echipa locală de Management de Proiect, care îşi va începe activitatea în următoarele două săptămâni.
Noua entitate bancară va urca pe locul trei în piaţă
Noua entitate va avea active totale de 3,3 miliarde euro, 132 sucursale şi peste 600.000 de clienţi, urmând să se situeze pe piaţa autohtonă pe locul trei, după BCR şi BRD. UniCredit Group, unul dintre cele mai puternice grupuri bancare europene, deserveşte peste 28 milioane de clienţi prin intermediul a 7.000 de unităţi bancare în 21 de ţări. Reţeaua ECE a UniCredit Group cuprinde 3.000 de unităţi bancare şi 17 milioane de clienţi în 18 ţări. Fuziunea dintre HVB şi ţiriac Bank s-a finalizat recent, după un proces care a costat circa 10 milioane de euro şi care s-a dovedit, după cum a declarat Dan Pascariu, nu fără greutăţi, cele mai dese de ordin juridic. HVB ţiriac Bank estimează pentru finele acestui an active totale de 2,8 miliarde de euro şi un profit brut de minimum 60 milioane de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite