Dezvoltatorul Immoeast intră pe pierderi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai mare actor al pieţei imobiliare din România se confruntă cu mari dificultăţi financiare din cauza devalorizării monedelor din regiune şi ieftinirii activelor Immoeast AG, cel mai

Cel mai mare actor al pieţei imobiliare din România se confruntă cu mari dificultăţi financiare din cauza devalorizării monedelor din regiune şi ieftinirii activelor

Immoeast AG, cel mai mare dezvoltator din Austria, cu activităţi concentrate pe pieţele estice, a raportat pierderi pe primul trimestru din anul financiar 2008-2009.

Pierderile calculate înaintea plăţii taxelor şi impozitelor se ridică la 77 milioane de euro, după ce cu un an în urmă afişa pentru perioada similară un profit 114,2 milioane euro, a anunţat ieri compania imobiliară cu sediul la Viena. Immoeast este în curs de mutare a activităţii sale din ţările situate în centrul Europei spre regiunea balcanică şi fostele republici sovietice, pieţe considerate cu potenţial mai ridicat de dezvoltare.

În prezent, jumătate din activele grupului se află în România, Bulgaria, Rusia şi Ucraina. Immofinanz AG, care deţine 54% din capitalul Immoeast, ar putea să fuzioneze, împreună ajungând să controloze active evaluate la aproape 15 miliarde de euro, declara Karl Petrikovics, care deţine funcţia de preşedinte al ambelor companii.

Cotaţia acţiunilor la minim istoric

Însă, în ultimul timp, şi această strategie de mutare a activităţii spre est a fost abandonată, compania considerând că trebuie să-şi reducă riscurile. Vara trecută, preşedintele Immoeast, Karl Petrikovitcs, declara că sumele dobândite din vânzarea activelor din ţări precum Polonia, Ungaria sau Cehia, estimate la peste un miliard de euro, vor fi reinvestite în Ucraina, Rusia, România şi Bulgaria.

Săptămâna trecută, Petrikovics declara reporterului agenţiei Reuters că sumele astfel obţinute vor fi utilizate pentru păstrarea unui nivel ridicat al capitalului disponibil. "Lucrurile s-au schimbat faţă de vara trecută. Cum nimeni nu ştie cât va persista această situaţie, o rezervă de capital nu este de prisos", a spus el.

Rezultatele financiare pentru perioada 31 aprilie - 31 iulie 2008 date publicităţii ieri n-au fost în măsură să-i mulţumească pe acţionarii companiei. Cotaţia titlurilor listate la Bursa de la Viena s-a prăbuşit cu aproape 30%, la ora 16.00 fiind cotate cu 2,21 euro/acţiune, minim istoric. Maximul istoric a fost atins în luna august a anului trecut, cu 8,75 euro/acţiune.

Proprietăţile s-au devalorizat

În urmă cu mai puţin de o lună, reprezentanţii Immoeast se arătau extraordinar de optimişti: "Ne desfăşurăm activitatea într-o regiune economică unde nivelul chiriilor traversează o perioadă de creştere, ajungând la un nivel superior celor din Europa de vest. Având în vedere puterea financiară a companiei şi strategia sa de extindere, ne putem aştepta la o creştere a rezultatelor sale direct proporţională cu cea a chiriilor din regiune".
Se pare că aceste declaraţii triumfaliste nu mai conving pe nimeni, cursul acţiunilor fiind ieri în cădere liberă, situaţie similară cu perioada dinaintea anunţului de intrare în faliment.

În România, dezvoltatorul imobiliar Immoeast a alocat până în prezent 2,8 miliarde euro, reprezentând o treime din totalul investiţiilor sale în regiune şi care îl situează pe primul loc printre fondurile străine active pe piaţa autohtonă. Deja, faţă de anul trecut, strategia pe piaţa românească s-a modificat. Dacă în 2007, a intrat puternic pe achiziţii de portofoliu, anul acesta, fondul s-a concentat pe parteneriate cu dezvoltatori imobiliari.

Deţinerile din România

Fondul deţine în România 125 de proprietăţi care însumează o suprafaţă închiriabilă de 4,79 milioane metri pătraţi, ceea ce reprezintă 33,6% din întregul portofoliu al fondului.

Proprietăţile companiei în România au o valoare de piaţă de 3,38 miliarde euro,.

Activele deţinute pe plan local reprezintă 31,6% din valoarea întregului portofoliu al fondului.

Activele la nivelul companiei sunt repartizate astfel: 20% logistică, 26,7% retail, 32,8% birouri, 17,7% rezidenţial, 2,8% alte destinaţii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite