Producătorii de energie regenerabilă care accesează fonduri europene vor primi doar un certificat verde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investitorii în proiecte de producere a energiei din surse regenerabile vor putea opta fie pentru accesarea de fonduri europene, fie pentru primirea mai multor certificate verzi în baza noii legislaţii din domeniu, au declarat astăzi reprezentanţii Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (RWEA).

În urma ultimei prenotificări trimise Comisiei Europene de România pentru a primi avizul necesar aplicării Legii 220, Executivul comunitar a cerut Autorităţii de Reglementare în Energie (ANRE) să se angajeze în implementarea unor măsuri care să evite supracompensarea producătorilor de energie regenerabilă.

Una dintre aceste măsuri se referă la cumularea schemei de certificate verzi cu alte tipuri de ajutoare pentru investiţii, la acest capitol fiind inclusă accesarea de fonduri europene.

„Astfel că cei care au accesat fonduri europene pentru astfel de proiecte vor primi în continuare un certificat verde pentru fiecare MWh de energie regenerabilă. După ce se va aplica noua schemă de sprijin (care oferă mai multe certificate - n.r.), investitorii pot opta fie pentru fonduri europene şi un certificat verde, fie pentru numărul de certificate verzi în funcţie de tehnologie prevăzut în noua lege", a explicat Dana Duică, directorul executiv al RWEA.

Până acum, 14 investitori au semnat deja contracte pentru accesarea de fonduri europene pentru producere de energie regenerabilă, din cele peste 400 de proiecte depuse.

Această măsură va lovi în special micii dezvoltatori, pentru că poate fi accesată din fonduri UE doar o sumă de până la 20 de milioane de euro. „Aici intră proiecte eoliene de până la 40 de MW", a mai spus Duică.

Citiţi şi Vrem investitori, dar nu avem o strategie energetică.

Toată schema de sprijin s-ar putea modifica din 2017

A doua cerinţă a Comisiei Europene a fost monitorizarea pieţei până în 2016 de către o instituţie independentă.

„Răspunsul ANRE a fost că va elabora un cadru de reglementări pentru a monitoriza costurile de producţie şi veniturile producătorilor care beneficiază de schema de certificate verzi în baza noii legi şi va propune cel mai devreme în 2016 revizuirea începând cu 2017, dacă este cazul, a numărului de certificate verzi şi/sau a duratei de aplicare a schemei de sprijin", a detaliat Duică.

În prezent, toţi producătorii de energie regenerabilă primesc un certificat verde pentru fiecare MWh de energie introdus în reţea, certificate pe care le vând pe o piaţă specializată, având un câştig în plus faţă de preţul propriu-zis al energiei. Noua lege, care acordă mai multe certificate, deşi a fost votată în toamna 2008, nu este aplicată din lipsa avizului Comisiei Europene.

Reprezentanţii RWEA estimează că acest aviz va veni în mai-iunie, iar noua lege de promovare a energiei regenerabile va putea fi aplicată începând cu jumătatea acestui an.

„Normele de aplicare sunt gata în mare măsură, iar preşedintele ANRE a promis că, în momentul în care vine răspunsul Comisiei Europene, acestea e vor fi aprobate imediat şi se vor transforma în ordine", a spus, la rândul său, Ionel David, reprezentant al RWEA.

Cât ne costă energia verde

În paralel, furnizorii de energie sunt obligaţi să achiziţioneze un număr de certificate proporţional cu energia livrată. Furnizorii transferă aceste costuri în tarifele finale, astfel că schima de sprijin este suportată de toţi consumatorii din România.

La acest capitol, oficialii RWEA au arătat că o pondere de 1% a energiei regenerabile în consumul naţional înseamnă o majorare a facturii finale de 1%.

„ANRE a estimat un impact în factură de 30% până în 2017, dar acest lucru nu se va face dintr-o dată, ci gradual, 3-4% pe an. Oricum, din 2013, toţi producătorii de energie pe bază de combustibili fosili vor trebui să cumpere certificate de emisii de dioxid de carbon, iar energia din surse tradiţionale se va scumpi", a completat Ionel David.

Citţi aici cu cât a estimat ANRE că va creşte anual factura la electricitate după implementarea proiectelor de energie regenerabilă.

La finele anului 2009 în România erau doar câteva turbine de 14 MW în total, iar anul trecut capacitatea instalată a crescut la 454 de MW. Potrivit estimărilor RWEA, în acest an vor fi instalaţi alţi 703,5 MW.

În total, la finele anului 2013, România va avea turbine eoliene de 4.013 MW.

Citiţi şi Topul investitorilor în proiectele eoliene din România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite