Dezvoltarea soluţiilor ERP, o afacere tot mai riscantă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

de soluţii ERP (Planificarea Resurselor Întreprinderii) implică un risc foarte mare pe piaţa românească. Costurile de dezvoltare sunt tot mai mari, iar concurenţa a devenit foarte strânsă.

de soluţii ERP (Planificarea Resurselor Întreprinderii) implică un risc foarte mare pe piaţa românească. Costurile de dezvoltare sunt tot mai mari, iar concurenţa a devenit foarte strânsă.

"Greii" vânează şi clienţii mici
Jucătorii autohtoni care au dezvoltat acest tip de soluţii de cel puţin 5-6 ani şi-au amortizat deja investiţia. "A începe acum dezvoltarea implică un risc foarte mare, deoarece costurile dezvoltării devin din ce în ce mai mari. Cresc salariile în industria IT, cheltuielile de marketing vor fi şi mai multe şi, în general, costurile de operare ale firmelor IT se majorează", spune Gabriel Mardarasevici, General Manager Ness Romania. În plus, susţine Mardarasevici, există o presiune foarte mare dinspre actorii globali ai acestei afaceri, SAP, Oracle şi Microsoft, care "target-ează" atât clienţii mari şi foarte mari, dar creează şi pachete interesante pentru sectorul clienţilor mici şi medii, sector care, până acum, era apanajul soluţiilor autohtone.

Atenţie la costurile de mentenanţă şi de actualizare
Dezvoltatorii de soluţii ERP spun că, în funcţie de complexitatea pe care intenţionează să o ofere soluţiei, costurile pot varia între 100.000 de euro şi 500.000 de euro. Dar investiţia nu se opreşte aici, costurile de mentenanţă şi de actualizare a soluţiei cu procedeele de afaceri şi cu normele legale însemnând, practic, în permanenţă, alocarea din mers a noi resurse.
"Dezvoltarea unei astfel de soluţii nu se opreşte, de fapt, niciodată. Clienţii au mereu cerinţe de modificare particulare, dar sunt şi cerinţe care decurg din modificarea legilor. De exemplu, anul trecut, companiile s-au confruntat cu obligativitatea implementării procedurilor care au ţinut de denominare sau modificarea impozitului pe profit", explică Gabriel Mardarasevici.

Investiţia se amortizează în cel mult un an şi jumătate
ţinând cont că implementarea unei soluţii ERP presupune o analiză de business pentru fiecare companie în parte, costurile la care s-ar ridica o astfel de investiţie trebuie să ia în calcul numărul de utilizatori, profilul de activitate, customizările ulterioare variind foarte mult în funcţie de complexitatea aplicaţiei. "Investiţia într-un sistem ERP se poate amortiza, în funcţie de soluţia ERP şi de tipul şi de dimensiunile afacerii modelate, într-o perioadă cuprinsă între 6 luni şi un an şi jumătate", susţine Valeria Vîrlan, director de marketing Sistec Sbsol. Un sistem ERP integrează toate funcţiile şi departamentele unei companii într-un singur sistem computerizat, care deserveşte toate cerinţele particulare ale departamentelor. Totodată, un program software integrat foloseşte aceeaşi bază de date, astfel încât angajaţii diferitelor departamente au acces mai uşor la informaţii şi pot comunica unii cu alţii. "Pentru companii, indiferent de dimensiuni, implementarea unei soluţii de gestiune a afacerilor este o decizie strategică pentru viitor, care poate influenţa într-un mod decisiv supravieţuirea într-un mediu competiţional tot mai dinamic", apreciază Valeria Vîrlan.

Soluţiile româneşti - agreate de companiile medii
oluţiile autohtone ERP le concurează pe cele produse în străinătate, dar numai când vine vorba de clienţii medii şi mici. Clienţii mari preferă, pe termen lung, soluţiile consacrate la nivel mondial. "Motivul este atât complexitatea cerută de modelul de afaceri, care nu este întotdeauna acoperită de soluţiile autohtone, cât şi necesitatea clienţilor mari de a avea în acest domeniu parteneri foarte puternici, care să le dea certitudinea că şi peste 10 ani pot găsi un suport consistent la furnizorul soluţiei ERP alese", explică Gabriel Mardarasevici, General Manager Ness Romania.
Soluţii ERP dezvoltate autohton:
* Cros (dezvoltată de Chrisoft)
* Charisma (dezvoltată de Total Soft)
* Siveco Aplication (dezvoltată de Siveco)
* Emsys (dezvoltată de Romsys)
* Socrates (dezvoltată de Bit Software)

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite