Dexia, prima victimă a crizei creditelor suverane din sectorul bancar european

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acţiunile băncii franco-belgiene au scăzut puternic, cu 23% încă din deschiderea tranzacţiilor de marţi, pentru a doua zi consecutiv, pe fondul temerilor că în portofoliul băncii se ascund mai multe active toxice, iar banca va fi divizată. Ratingul a fost pus sub observaţie de Agenţia Moody's, cu perspectivă negativă.

Într-o declaraţie dată publicităţii în cursul zilei de ieri, după o reuniune de urgenţă a board-ului de directori Dexia, preşedintele executiv Pierre Mariani spune că „se iau toate măsurile pentru rezolva problemele structurale care îngreunează activitatea grupului,“ ceea analiştii traduc prin scoaterea din bilanţul băncii a unor active importante.
Luni, Agenţia de Rating Moody’s a anunţat că a pus sub observaţie Dexia pentru degradare a ratingului din cauza problemelor care îi impiedică accesul la finanţare, ceea ce a determinat o scădere imediată cu 10% a cursului acţiunilor.
Dexia, care a primit un ajutor de stat de şase miliarde euro în timpul crizei financiare din 2008-2009, îşi finanţează o mare parte din creditele pe termen lung acordate autorităţilor publice prin împrumuturi pe termen scurt. Acest model de business a generat probleme grave în timpul crizei din 2008-2009, când pieţele de credit au îngheţat. Banca franco-belgiană a acordat un volum important de credite guvernelor şi autorităţilor locale, având o expunere însemnată pe datoria Greciei.
Printre posibilele măsuri de restructuare se are în vedere mutarea a cel puţin 120 de miliarde euro plasaţi în active credite neperformante într-o nouă „bancă rea“, presa citând surse apropiate afacerii. Problema finanţării este comună multor bănci europene, însă în particular este deosebit de acuă pentru Dexia. Portofoliul de credite şi de obligaţiuni se ridică la 651 de miliarde de euro, în timp ce volumul depozitelor atrase de bancă este de câteva ori mai mic.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite