Devenim din ce în ce mai verzi: producţia de energie eoliană s-a dublat în februarie faţă de ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Energia eoliană a avut, în februarie, o pondere de 1,9% din totalul producţiei de electricitate din România, potrivit unui raport al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Astfel că, din totalul energiei produse, care s-a ridicat la 5,44 TWh, energia eoliană a însemnat 0,10336 TWh (103.360 MWh).

În luna anterioară, în ianuarie - care este şi prima lună când energia eoliană apare în rapoartele ANRE privind sursele de producere a energiei - electricitatea din vânt a avut o pondere de 0,8% din totalul energiei generate la nivel naţional, însemnând 47.920 de MWh.

Cei mai importanţi producători de energie eoliană din România sunt cehii de la CEZ, care, în februarie, au avut o cotă de 1,1% pe piaţa producţiei totale de electricitate, cu energia generată de parcul eolian de la Fântânele (judeţul Constanţa). În luna ianuarie, CEZ a avut o cotă de 0,7%.

Cehii sunt urmaţi de portughezii de la EDP Renowables, care au produs în parcul eolian de la Peştera (tot în Constanţa) 0,2% din totalul producţiei la nivel naţional din februarie, faţă de 0,1% în ianuarie.

După cum bate vântul

În schimb, în statisticile Transelectrica, operatorul sistemului energetic naţional - care prezintă pe site-ul său informaţii în timp real despre energia care intră în sistem - primele date despre producţia de energie eoliană apar la 1 martie 2011.

De atunci, cea mai mare producţie zilnică a fost înregistrată la data de 9 martie, adică 371 de MW (putere medie orară). Cea mai scăzută producţie, de doar 8 MW, a fost cea din data de 23 mai 2011.

Producţia de energie eoliană este extrem de fluctuantă, depinzând de viteza vântului şi de condiţiile meteo. Spre exemplu, astăzi (duminică) la ora 18.40, producţia de energie eoliană era de 14 MW, deşi, cu zece minute înainte, în sistem intrau doar 9 MW eolieni.

România a cunoscut în 2010 o creştere exponenţială a capacităţilor de producere a energiei eoliene, care au ajuns la o putere instalată de 462 de MW, faţă de doar 14 MW la finele anului 2009.

Autorităţile estimează că, până la sfârşitul acestui an, în România vor funcţiona parcuri eoliene cu o capacitate de 1.000 de MW. Turbinele eoliene instalate în ţara noastră funcţionează cam la 30% din capacitate, în funcţie de caracteristicile locale ale vântului.

Citiţi şi Topul investitorilor în proiectele eoliene din România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite