Detroit 2009, un salon auto ecologic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lansările cu fast din anii precedenţi au fost înlocuite de cele cu maşini care protejează mediul înconjurător. Electrice, cu propulsie hibridă sau folosind carburanţi alternativi, maşinile care protejează mediul fac show la Salonul Auto de la Detroit din acest an.

Dacă în anii precedenţi constructorii auto etalau „bijuterii” tehnologice prin care să arate lumii că „au cu ce”, la Salonul Auto de la Detroit tehnologiile care poluează mai puţin au fost în prim plan. Şi numărul evenimentelor fastuoase de lansare a maşinilor s-a diminuat din cauza costurilor. Manifestarea, care se desfăşoară între 11 şi 25 ianuarie la Cobo Center, nu abundă, prin urmare, nici de lansări de modele economice.

Toyota, lider la modele ecologice

Criza economică actuală a afectat mai mult decât s-ar fi crezut industria auto internaţională: până şi în China sau India, state unde o maşină costă chiar şi 2.000 de dolari, fabricile au fost închise. Iar pentru a ieşi din impas, tot mai mulţi specialişti pariază pe tehnologiile hibride.

Pe de altă parte, însă, există şi voci care consideră ineficient acest plan de bătaie: consumatorii nu mai cumpără nici maşinile ieftine, şi cu atât mai puţin se vor orienta către modele ecologice. O maşină cu propulsie hibridă costă, în medie, cu 30% mai mult faţă de una cu motor clasic, or, dacă nu ai bani de maşină, de unde ai face rost pentru una mai scumpă?

Indiferent de tendinţele de cumpărare, constructorii auto au expus la Detroit nenumărate modele care încearcă să protejeze mediul. Lider autoritar pe segmentul modelelor nepoluante este cosntructorul japonez Toyota, care expune nu mai puţin de zece prototipuri de maşini care folosesc combustibili alternativi sau cu propulsie hibridă.

Şi chinezii intră în competiţie

Cea mai nouă apariţie în gama de modele este Toyota FT-EV, care va ajunge pe piaţă abia în 2012. Maşina împarte aceeaşi platformă cu Toyota IQ, dar se deosebeşte de aceasta prin caracterul full-electric şi designul „urban”. Toyota FT-EV trebuie folosită exclusiv în oraş şi are o independenţă de aproximativ 85 de kilometri.

Chiar dacă nu este cunoscut, constructorul chinez BYA expune primul automobil electric de serie care se încarcă la priză. Totuşi, nu va fi disponibil pe piaţă mai devreme de 2011. Este interesant că un fabricant chinez vrea să concureze cu producători celebri din Japonia sau SUA. Fisker Karma.Micul producător Fisker expune Karma, un model sport de serie tot pe bază de baterii electrice.

Americanii, interesaţi de maşini ecologice

Maşina a făcut progrese considerabile faţă de prototip şi este mai ieftină, mai practică şi mult mai frumoasă decât concurentul Tesla Roadster. Lexus HS250h. Sub complicatul nume se ascunde noul hibrid Lexus, HS250h care va intra pe piaţă începând din vara acestui an.

Modelul va fi echipat cu un motor de 2,5 litri, în patru cilindri, fiind bazat pe platforma de la Toyota Prius. Dizivia de lux de la Toyota a reuşit să realizeze un hibrid ce arată a combinaţie între Lexus ES 350 şi Toyota Corolla.

La Detroit sunt prezente şi cele două noi modele de la Ford, Taurus sedan şi hibridul Fusion. Chiar dacă ambele au dotări de ultimă oră, reprezentanţii companiei sunt de părere că Taurus va fi cel care le va aduce succesul. Taurus a fost cea mai bine vândută maşină în America, la începutul anilor ‘90, dar a pierdut teren în faţa lui Toyota Camry şi Honda Accord. Volkswagen BlueSport Concept. Maşina arată complet diferit de actuala gamă de modele de la Volkswagen. BlueSport este un roadster compact, cu două locuri şi suprafeţe bine definite.

Cadillac urmează exemplul Lexus

Noul model este mult mai echilibrat decât EcoRacer şi mai compact, având o lungime de doar 3,9 metri. Motorul, amplasat în spate, este un diesel de 2 litri şi 180 CP, cuplat la o cutie automată DSG cu şase trepte. Automobilul reuşeşte să atingă 100 km/h în doar 6,6 secunde şi este construit să ruleze cu o viteză maximă de 226 km/h. Cadillac cu nume ciudat. Converj este un concept bazat pe noua tehnologie electrică General Motors, ce a fost lansată odată cu Volt.

Cadillac Converj poate să parcurgă 65 de kilometri la o încărcare, dar există şi varianta care poate să funcţioneze şi 650 kilometri, datorită unui motor pe benzină ce încarcă bateria electrică.

Mercedes prezintă trei modele cu zero emisii, realizate pe platforma clasei B.Maşinile arată la fel, diferenţa fiind dată de culorile în care sunt vopsite. Mercedes E-cell este de culoare verde, fiind complet electrică. E-cell Plus este portocalie, are motor electric şi unul pe benzină de un litru supraalimentat, având o autonomie de 600 km. Cel de-al treilea model este F-cell, cu o autonomie de 500 km.

Americanii nu mai au bani pentru expoziţia de la Tokyo


Evenimentul desfăşurat în capitala Japoniei este printre cele mai importante din industrie, care se desfăşoară o dată la doi ani, alături de expoziţiile de la Paris, Detroit, Geneva sau Frankfurt. „Nu reprezintă o prioritate strategică pentru compania noastră participarea la evenimentul de la Tokyo”, a declarat Jennifer Flake, purtător de cuvânt al Ford SUA.

„Participarea la acest eveniment ne-a costat în 2007 peste două milioane de dolari”, a declarat Rick Brown, preşedinte General Motors pentru Asia şi Pacific. „În condiţiile actuale ale pieţei, fiecare cent trebuie cheltuit cu chibzuinţă. Este o simplă decizie managerială”, a mai spus Brown.

“Este o cheltuială inoportună”

Oficialul GM a declarat că salonul auto nipon reprezintă o oportunitate de promovare a produselor companiei americane pe piaţa japoneză, însă inoportună. Cu banii cheltuiţi la expoziţie se încearcă susţinerea financiară a dealerilor GM din Japonia. “Mai mult ca sigur că decizia de a rămâne acasă va deranja conducerea locală a General Motors, însă, cu timpul vor realiza că a fost o decizie înţeleaptă”, a mai spus Rick Brown, preşedinte General Motors pentru Asia şi Pacific.

“Au apus zilele în care participai la un astfel de eveniment doar ca să fii văzut. În prezent o astfel de decizie nu este chiar optimă pentru dezvoltarea afacerii şi creşterea vânzărilor”, consideră Brown. Nici Chrysler nu se simte atras în momentul de faţă de o participare la Salonul Auto de la Tokyo. “Compania a decis să nu participe la eveniment ca urmare a condiţiilor dificile în care ne desfăşurăm activitatea în prezent. Vom investi resursele financiare limitate pentru a ne susţine afacerea”, a declarat purtătorul de cuvânt al diviziei Chrysler din Japonia.

Şi japonezii renunţă la salonul de la Tokyo

Nu doar americanii sunt hotărâţi să spună “pas” la Salonul Auto de la Tokyo, programat pentru perioada 23 octombrie - 8 noiembrie din acest an.

Chiar şi Asociaţia Constructorilor Auto din Japonia se gândeşte tot mai serios să renunţe la organizarea evenimentului din 2009. Discuţiile au pornit de la decizia unora dintre marii constructori niponi de a renunţa la eveniment pentru că nu mai au resurse financiare.

Există chiar şi voci care propun anularea evenimentului pe motiv că este o cheltuială imensă pe vreme de criză. Directorul Salonului Auto de la Tokio, Toshihiro Iwatake, a declarat că o decizie finală în privinţa anulării evenimentului va fi luată luna viitoare.

Logan hibrid, un proiect mult prea scump

image

De ceva vreme s-a vehiculat ideea lansării pe piaţă a unui model Dacia cu propulsie hibridă. Nici chiar oameni din interiorul companiei piteştene nu cred că este posibilă o astfel de motorizare în viitorul apropiat. “Un model hibrid ar duce preţul mediu actual de circa 7.500-8.000 de euro pentru un automobil Dacia la un nivel care ne-ar face să pierdem o mare parte a clienţilor noştrii.

Acesta e principalul motiv pentru care pe termen scurt nici nu se pune problema lansării unui astfel de autovehicul sub marca Dacia”, declarau în urmă cu aproape un an oficiali ai Dacia. În România, unde majoritatea celor care îşi cumpără maşini noi cheltuiesc cel mult 15.000 de euro, un hibrid de 20.000 - 25.000 de euro este, însă, mult prea scump. Dacia nu este o marcă premium, deci nu va scoate pe piaţă maşini premium şi va încerca să ţină preţul cât mai jos.

Toyota Prius şi FT-EV

Toyota aduce noua generaţie a lui Prius, cel mai vândut hibrid din lume. Japonezii promit că maşina va avea un consum

image

mediu mixt de sub 5 litri/100 km, iar bateriile electrice aduc un aport de 160 de cai putere. Toyota speră să vândă 180.000 de unităţi în primul an de comercializare. Al doilea model electric de la Toyota este botezat FT-EV.

Conceptul anticipează un viitor model electric alimentat cu baterii, care va debuta în versiune de producţie abia în 2012. Exteriorul trădează împrumutarea platformei de la micul model urban iQ, dezvăluit în versiune de serie anul trecut la Paris. Acesta va putea fi alimentat de la priză şi va fi capabil să ruleze pe distanţe scurte, mai mici de 80 de kilometri.

Honda Insight

image

Chiar dacă au pierdut bătălia cu Toyota pe tărâmul maşinilor hibrid, Honda a lansat noul Insight. Acesta are o nouă caracteristică interactivă, tehnologie bazată pe un sistem de a asistenţă a şoferului care ajută la reducerea consumului de combustibil, numit Ecological Drive Assist.

Producătorul japonez spune că modelul său este mai rentabil ca preţ, fiind mai accesibil, prin combinarea unui consum de combustibil de 4,4 liri/100 km şi doar 101 g/km de emisii CO2.

Chevrolet Volt

Este propulsat de un motor electric care dezvoltă echivalentul a 150 CP şi 370 Nm cuplu şi care se alimentează de la o

image

baterie litiu-ion.

Distanţa maximă parcursă în aceste condiţii este de 65 de kilometri. După ce bateria s-a consumat, Volt îşi poate continua drumul graţie unui motor convenţional pe benzină, care în acelaşi timp ajută şi la reîncărcarea bateriei, care se poate face şi la o priză normală de 120 sau 240 Volţi. Acest mod de rulare creşte autonomia lui Volt la alte câteva sute de kilometri. Viteza maximă pe care o poate atinge Volt este de 160 km/h.




Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite