Despăgubirile de secetă se vor da abia la toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criteriul de evaluare a pagubelor provocate de caniculă este cel financiar, astfel că pierderile vor fi calculate doar după recoltă. Primii bani se vor da în octombrie.

Seceta a lovit şi în această vară, la fel ca în toamna trecută, mai mult de o treime din judeţele ţării şi, pe măsură ce ploile întârzie, suprafeţe tot mai mari de culturi sunt compromise. Statisticile naţionale şi judeţene arată că printre cele mai afectate culturi se numără grâul, porumbul, rapiţa, floarea-soarelui şi cartofii.

Mai multe asociaţii de fermieri au cerut deja declararea stării de calamitate, în baza căreia vor să solicite despăgubiri, dar autorităţile încă mai analizează pagubele. Însă doar declararea calamităţii sau a stării de necesitate nu e suficientă: fermierii trebuie să vină şi cu un calcul financiar pentru a dovedi ce pierderi au avut, astfel încât autorităţile să stabilească ce sprijin trebuie acordat, spun specialiştii.

Paguba trebuie să fie mai mare de 30%

La nivelul autorităţilor din România (naţionale, judeţene sau locale), pagubele trebuie evidenţiate strict financiar, ceea ce înseamnă că doar la raportările bilanţiere din toamnă se vor putea calcula pierderile din vară. Concret, fermierii - şi este vorba doar de cei care îşi ţin contabilitate - vor trebui să arate cât au investit şi cât ar fi trebuit să încaseze în condiţii normale (fără secetă sau alte calamităţi), iar diferenţa să o prezinte ca pierdere cauzată de secetă.

„Pentru fiecare cultură în parte există grile de calcul, cu investiţii şi cheltuieli standard, iar paguba financiară trebuie să depăşească 30% pentru ca fermierul să poată primi despăgubiri. De regulă, normativul în baza căruia se acordă astfel de despăgubiri apare în lunile de toamnă, aşa că banii se vor da efectiv undeva în decembrie, dacă nu chiar la primăvară", ne-a explicat Costel Olteanu, preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatelor cu Capital Privat. El a mai arătat că „din păcate, în România nimeni nu încheie asigurări strict pentru secetă".

Subvenţiile ar putea fi date 50% în avans

La nivelul Ministerului Agriculturii se fac acum demersuri pentru ca plata subvenţiilor pe suprafaţă (bani care de regulă se dau în decembrie), să fie defalcate în două tranşe, iar prima tranşă să se dea în avans, în luna octombrie. „Am adresat o solicitare Comisiei Europene, pentru a ne permite, într-o situaţie excepţională de secetă, să plătim în avans, din 16 octombrie, banii către fermieri, reprezentând plăţile directe pe suprafaţă. În cadrul Comitetului de Management - Plăţi Directe, întrunit în data de 25 iulie, a fos aprobată solicitarea României, ca din 16 octombrie să putem acorda 50% din sprijinul pe suprafaţă, un sprijin pe care noi îl evaluăm ca fiind de 55 de euro la hectar", a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

„Sigur că nivelul total al sprijinului pe care îl va primi fermierul la hectar va fi, începând cu 1 decembrie, de 120 de euro, partea Comisiei Europene, la care se adaugă contribuţia bugetului de stat. Avem un an greu, facem eforturi ca această valoare să fie apropiată de nivelul maxim de 50 de euro/ha. Cu alte cuvinte, fermierii, din 16 octombrie, vor primi 55 de euro/ha, în urma situaţiei de secetă; de la 1 decembrie, plăţile vor putea fi primite, sperăm noi, până la atingerea cuantumului de 170 de euro/ha", a mai spus Constantin. În fine, ministrul a afirmat că după recoltare vor fi stabilite concluziile şi „va intra în vigoare o hotărâre de guvern pentru acordarea de despăgubiri", astfel încât fermierii să primească „acea compensare de 80% din valoarea pierderilor".

12 judeţe afectate

Din relatările reprezentanţilor locali ai Direcţiilor Agricole reiese că în ultima săptămână 12 judeţe au fost lovite de secetă, culturile fiind compromise în proporţie de 20% până la 100%. Zonele cele mai puternic afectate de arşiţă se regăsesc în Moldova (Vaslui, Brăila, Vrancea), în sud şi sud-estul ţării (Dolj, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa), dar şi în Transilvania (Cluj, Alba, Sălaj, Mureş sau Covasna).

Pentru irigaţii au fost reduse tarifele la energie, dar adevărata problemă cu care se confruntă agricultorii este, de fapt, lipsa infrastructurii de irigare.

55 de euro la hectar ar putea primi fermierii afectaţi de secetă. Suma reprezintă avans din subvenţia pe suprafaţă.

Info
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite