Despăgubiri pentru "arestaţii" lui Iliescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul vicepreşedinte al Băncii Internaţionale a Religiilor Vasile Buşe obţine daune morale pentru detenţie ilegală, după Miron Cozma şi judecătorul Valentino Acatrinei Anularea

Fostul vicepreşedinte al Băncii Internaţionale a Religiilor Vasile Buşe obţine daune morale pentru detenţie ilegală, după Miron Cozma şi judecătorul Valentino Acatrinei

Anularea decretului de graţiere de către fostul preşedinte Ion Iliescu, în decembrie 2004, pe numele a 46 de persoane a dus la declanşarea unui val de procese.

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, trebuie să primească de la statul român 10.000 de euro pentru traumele suferite în timpul celor 178 de zile în care a fost arestat ca urmare a anulării decretului de graţiere.

Aceeaşi sumă i-a fost acordată de magistraţi şi fostului judecător Valentino Acatrinei. Lista celor care trebuie despăgubiţi de statul român continuă cu fostul preşedinte al Băncii Internaţionale a Religiilor, Vasile Buşe. Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti i-au acordat acestuia daune morale de 100.000 de euro.

Toate cele 46 de persoane eliberate ca urmare a graţierii şi reîncarcerate ulterior au dat statul român în judecată şi cer despăgubiri de milioane de euro.

În plus, au toate şansele să câştige, având în vedere că instanţele au admis deja că anularea actului de graţiere a fost o decizie ilegală. Motivul invocat de persoanele reîncarcerate a fost aproape tras la indigo: traumele psihice provocate atât lor, cât şi familiilor.

Mai mult, în cazul fostului vicepreşedinte al BIR situaţia a fost atipică. El a fost beneficiarul unui decret de graţiere în perioada anterioară începerii executării pedepsei. Buşe a fost condamnat definitiv în 2004 de magistratii Curţii de Apel Bucureşti pentru un abuz în serviciu comis la acordarea unui credit de un milion de dolari firmei celebrului Ionel Ruse, bani transferaţi în Franţa.

Procesul judecătorului Acatrinei

Fostul judecător la Curtea de Apel Bucureşti, Valentino Acatrinei, a câştigat, la rândul său, despăgubiri de 10.000 de euro. Acatrinei a fost graţiat în timp ce efectua condamnarea de cinci ani primită pentru trafic de influenţă în dosarul "Mită pentru magistraţi".

Acatrinei a reclamat faptul că a fost ţinut ilegal după gratii 140 de zile, după ce Ion Iliescu a decis anularea decretului de graţiere. În primă instanţă, Valentino Acatrinei obţinuse despăgubiri de 100.000 de euro. Fostul magistrat a fost practic primul care a obţinut despăgubiri de la statul român.

Decretul de graţiere

Pe data de 16 decembrie 2004, fostul preşedinte Ion Iliescu a semnat un decret colectiv de graţiere. Cap de listă al celor 46 de persoane beneficiare a "clemenţei" şefului statului era fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma.

În urma presiunilor politice, a doua zi - pe 17 decembrie 2004 - Ion Iliescu a anulat decretul de graţiere, astfel că toţi cei eliberaţi au ajuns din nou după gratii. Rând pe rând, ei au fost eliberaţi după ce au susţinut în instanţe că reîncarcerarea s-a făcut în mod ilegal.

Magistraţii care au admis eliberarea au motivat că un decret de graţiere, odată emis, nu mai poate fi anulat. Au urmat apoi o serie de procese care au ca obiect solicitarea de daune morale pentru detenţie ilegală.

Vasile Buşe a încercat să se sinucidă

Fostul director al Băncii Internaţionale a Religiilor, Vasile Buşe, a câştigat în instanţă 100.000 de euro daune morale care trebuie plătite de statul român. Vasile Buşe a fost condamnat în 2004 la cinci ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în dosarul falimentării BIR.

Vasile Buşe a fost ridicat, în data de 17 decembrie 2004, de poliţiştii de la Urmărire Penală şi încarcerat timp de 190 de zile. După şase luni de închisoare, judecătorii au decis că nu se poate anula un decret de graţiere şi că fostul director BIR a fost încarcerat ilegal în acest timp.

După eliberare, fostul director a cerut daune morale de jumătate de milion de euro şi despăgubiri materiale de aproximativ 20.000 de euro.

Vasile Buşe a arătat instanţei că a avut probleme medicale în puşcărie, după ce în noiembrie 2004 mai fusese internat pentru tulburare afectivă depresivă cu elemente psihiatrice şi tentativă de suicid prin spânzurare. În urma audierii martorilor, magistraţii au constatat că Vasile Buşe a suferit un prejudiciu moral, potrivit prevederilor Codului Civil.

"Întrucât odată constatată privarea de libertate a persoanei cu încălcarea dispoziţiilor legale, este de necontestat încălcarea onoarei şi demnităţii reclamantului".

Instanţa obligă Statul Român la plata către reclamantul Buşe Vasile a sumei de 100.000 de euro, echivalentul în lei la data plăţii, cu titlu de daune morale
Sentinţa Curţii de Apel Bucureşti

100 mii de euro reprezintă daunele morale acordate de instanţă fostului vicepreşedinte al BIR, Vasile Buşe

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite