Desemnarea sediului permanent, responsabil pentru toate obligaţiile în scopuri de TVA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firmele care înainte de aderarea României la Uniunea Europeană au fost înregistrate în scopuri de TVA prin sedii permanente sunt obligate să desemneze un sediu permanent, responsabil pentru

Firmele care înainte de aderarea României la Uniunea Europeană au fost înregistrate în scopuri de TVA prin sedii permanente sunt obligate să desemneze un sediu permanent, responsabil pentru toate obligaţiile în scopuri de TVA ale tuturor sediilor permanente de pe teritoriul României.

Noile reglementări sunt prevăzute de punctul 66 alin. (5) şi alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr.1861/2006 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.571/2003 privind Codul Fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.44/2004. Astfel, potrivit Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), din luna ianuarie a acestui an, toate operaţiunile impozabile ale tuturor sediilor permanente vor fi efectuate utilizând codul de înregistrare în scopuri de TVA al sediului permanent desemnat. În acelaşi timp, până la sfârşitul lunii ianuarie a.c., celelalte sedii permanente erau obligate să solicite scoaterea din evidenţă ca persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA, prin depunerea declaraţiei de menţiuni, însoţită de certificatul de înregistrare în scopuri de TVA, la organul fiscal în a cărui evidenţă sunt înregistrate.

Codul de înregistrare în scopuri de TVA atribuit firmelor de către organul fiscal competent are, de la începutul acestui an, prefixul "RO", urmat de codul de identificare fiscală. ANAF a distribuit din oficiu codul de înregistrare în scopuri de TVA pentru toţi plătitorii activi înregistraţi în evidenţele fiscale şi a emis, până la 31 decembrie 2006, certificatele de înregistrare în scopuri de TVA. Firmele care nu au obţinut deja acest certificat sunt obligate să se prezinte la organul fiscal în a cărui evidenţă sunt înregistrate. Pentru a verifica validitatea codului de înregistrare în scopuri de TVA, contribuabilii pot accesa portalul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), domeniul VIES.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite