Descoperitul de cont, capcana cu multe tentatii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In aceasta perioada, cand cumparaturile de Craciun incep sa preseze bugetele familiilor, imprumuturile sub forma de descoperit de cont (de regula, in limita a trei salarii) devin deosebit de tentante.

In aceasta perioada, cand cumparaturile de Craciun incep sa preseze bugetele familiilor, imprumuturile sub forma de descoperit de cont (de regula, in limita a trei salarii) devin deosebit de tentante. Ce se ascunde, insa, in spatele acestor oferte? O serie de aspecte, pe care ni le-au dezvaluit expertii financiari, conduc la concluzia ca potentialii clienti ar trebui sa se mai gandeasca o data atunci cand iau decizia de a solicita bancii un descoperit de cont. "In primul rand, daca nu ai bani in cont esti considerat rau-platnic si intri in baza de date a Biroului de Credit. Prin urmare, nu mai poti obtine alte credite", spun specialistii. Pe de alta parte, e relativ greu de urmarit suma existenta cu adevarat in cont, ceea ce aduce clientul in situatia ca, practic, nu mai are control asupra propriului salariu. Datorita faptului ca descoperitul de cont e un imprumut fara garantii, care se acorda relativ usor, dobanzile aferente acestuia sunt uneori cu 3-4 puncte procentuale mai mari decat dobanzile la creditele de consum. Iar dobanzile penalizatoare sunt foarte mari.
Banca retine automat dobanda
Cum afli ca ai consumat deja overdraftul, nu ai platit dobanda si esti pe cale de a fi penalizat de banca? Unele banci trimit clientului acasa, in plic, extrasul de cont, din care rezulta eventualul minus fata de banca. In alte cazuri ca sa intri in posesia extrasului de cont trebuie sa te prezinti la una dintre sucursalele bancii ca sa ridici extrasul respectiv. ,In mod normal insa, la un card de salariu, nu aveti de ce sa va ingrijorati de plata descoperitului de cont, atat timp cat salariul continua sa fie platit pe card, iar dobanda este retrasa din cont automat", conchid specialistii. De aceasta facilitate, clientul poate beneficia prin completarea unei cereri, fara a fi nevoie de garantii suplimentare sau giranti. Cererea trebuie facuta catre angajator, care la randul lui ia legatura cu banca. Descoperitul de cont trebuie achitat integral la lichidarea cardului sau in momentul in care se schimba locul de munca, iar salariul nu mai este virat in acel cont de card. Mai precis, overdraftul este platit in momentul in care salariul intra pe card, iar dobanda este retinuta automat de banca.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite