Descoperit de cont pentru investiţiile în dezvoltare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întreprinzătorii care doresc să-şi acopere o parte din cheltuielile cu dezvoltarea afacerii pot accesa credite tip "descoperit de cont" constând în fonduri care sunt mai mari decât disponibilul

Întreprinzătorii care doresc să-şi acopere o parte din cheltuielile cu dezvoltarea afacerii pot accesa credite tip "descoperit de cont" constând în fonduri care sunt mai mari decât disponibilul de moment al firmei.
Între costurile eligibile pentru acest tip de împrumut se numără acoperirea unor nevoi curente şi cheltuieli generale, emiterea de scrisori de garanţie sau acreditive, cumpărarea de utilaje, echipamente şi bunuri imobile. Finanţatorii precizează, în schimb, că utilizarea descoperitului de cont nu este permisă în scopul construcţiilor.
Beneficiari ai creditului pot fi întreprinderile mici şi mijlocii care realizează o cifră de afaceri anuală de cel mult 2,5 milioane de euro. În cazul celor aparţinând unor grupuri, este necesar ca respectivele entităţi (cărora aparţin beneficiarii) să nu realizeze cifre de afaceri mai mari de 2,5 milioane de euro.
Descoperitul de cont se acordă, de regulă, în două forme de creditare: pentru capitalul de lucru, respectiv pentru investiţii. În prima categorie se înscrie acoperirea unor cheltuieli curente, emiterea de scrisori de garanţie şi acreditive, iar în cea de-a doua - achiziţia de utilaje, echipamente şi bunuri imobile. Între instituţiile bancare ce oferă astfel de împrumuturi se numără HVB-ţiriac, care deţine filiale şi sucursale în majoritatea oraşelor din România.
Exemplu de utilizare
n O firmă care realizează anual o cifră de afaceri de aproximativ două milioane de euro are un disponibil în contul bancar de numai 100.000 de euro. A devenit imperativă însă amenajarea unui depozit propriu al cărui preţ de achiziţie este de 130.000 de euro;
n Firma nu se va ocupa de construirea depozitului, ci va achiziţiona unul deja amenajat, plătind prin descoperitul de cont suma integrală necesară;
n Diferenţa de 40.000 de euro (dintre disponibilul firmei şi totalul sumei necesare) este, de fapt, descoperitul de cont - datorie care va fi administrată, în continuare, ca orice alt tip de credit.
Avantajul acestei forme de creditare constă în posibilitatea dezvoltării în timp util a firmei, chiar şi în situaţia în care sumele din cont apar ca insuficiente pentru acoperirea tuturor cheltuielilor necesare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite