"Descoperirea secolului" la Curtea de Conturi: ALRO, vândut pe nimic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La cinci ani de la privatizarea producătorului de aluminiu, autorităţile de control confirmă malversaţiunile fostului APAPS Statul (APAPS) ar fi putut opri tranzacţiile de pe piaţa de

La cinci ani de la privatizarea producătorului de aluminiu, autorităţile de control confirmă malversaţiunile fostului APAPS

Statul (APAPS) ar fi putut opri tranzacţiile de pe piaţa de capital, prin care ruşii de la Marco obţineau controlul ALRO Slatina, una din cele mai profitabile companii româneşti. În schimbul unei plăţi la stat de doar 11 milioane de dolari, "investitorul" a obţinut dreptul de a ajunge patronii industriei autohtone de aluminiu. Concluziile Curţii de Conturi vin însă un pic prea târziu.

APAPS a obţinut în 2002 din vânzarea a 10% din capitalul ALRO Slatina un preţ mai mic decât cel recomandat de consultanţi, procesul de privatizare fiind influenţat de mai multe nereguli, prin care grupul Marco a devenit acţionar majoritar al combinatului, se arată în ultimul raport al Curţii de Conturi.

Grupul Marco a achiziţionat în acel an de la fosta Autoritate pentru Privatizarea Participaţiilor Statului (APAPS) un pachet de 10% din capitalul ALRO, pentru 11,4 milioane de dolari, tranzacţie prin care a devenit acţionar majoritar al combinatului întrucât anterior contractului de privatizare cumpărase din piaţa bursieră peste 40% din titlurile combinatului producător de aluminiu.

Compania a fost evaluată de firmele de consultanţă BNP Paribas şi Central Europe Trust la o valoare cuprinsă între 204 milioane dolari şi 387 milioane dolari, se arată în raport. Astfel, statul ar fi trebuit să încaseze cel puţin 20,4 milioane de dolari, cu aproape 80% mai mult decât preţul obţinut.

Conform sursei citate, strategia de privatizare a fost modificată, în anul 2001 fiind prevăzute două metode. Prima variantă viza vânzarea întregului pachet deţinut de stat la ALRO, de 54,7%, şi obligativitatea investitorului de a realiza investiţii de 45 milioane de dolari printr-o majorare de capital, iar cea de-a doua metodă valorificarea unei participaţii de 10% din capitalul social, care să asigure o majoritate privată în societate.

Schimbare de stategie cu "dedicaţie"

"Curtea de Conturi a constatat că autoritatea pentru privatizare nu a acţionat pentru a mări şansele aplicării strategiei în prima variantă şi pentru a crea un mediu concurenţial mai bun, deşi avea posiblitatea de a bloca tranzacţia pe piaţa de capital, motivat de privatizarea societăţii."

În momentul respectiv, se ştia despre Marco doar că este o "casă de comerţ înregistrată în America". În ultimii ani, când s-au stins ecourile privatizării, a ieşit la iveală că în spatele Marco (acum Vimetco) se află magnatul rus Vitali Mashitsky. Totodată, inspectorii Curţii de Conturi consideră că investiţiile asumate de grupul Marco nu au fost realizate conform contractului de privatizare, iar în lipsa unor clauze exacte referitoare la suma de 61,5 milioane dolari, participaţia statului a fost diminuată sub 20% din capitalul ALRO.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite