Der Spiegel: Taxa pe fast-food din România, prima de acest fel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cotidianul german Der Spiegel se întreabă dacă unele guverne europene, printre care şi România, pot să impună prin măsuri legislative "o populaţie mai zveltă".

Taxarea fast-food-ului în România, impozitarea ciocolatei în Danemarca, restricţionarea grăsimilor nesaturate în Spania - pe măsură ce populaţia europeană creşte, multe guverne intenţionează să legifereze mai bine sănătatea, comentează Der Spiegel.

"Guvernul spaniol vrea să interzică acizii graşi, Danemarca va taxa în curând dulciurile, iar în România ministrul Sănătăţii a anunţat că vrea să introducă o taxă pe mâncarea nesănătoasă. Şi în Germania există intenţia de a lansa o ofensivă guvernamentală asupra circumferinţei taliei. Într-un interviu, liderul Partidului Verde, Renate Künast, a anunţat că vrea să interzică publicitatea la dulciuri"

Într-un interviu publicat la 11 ianuarie de Rheinische Post, reprezentanta partidului Verzilor, Renate Künast, a preconizat interzicerea reclamelor la dulciuri care vizează copiii.

''Campaniile publicitare agresive ce vizează copii de 12 ani şi mai mici ar trebui interzise'', a declarat Künast pentru ziar, precizând: ''Reclamele la produse alimentare, majoritatea la dulciuri, nu ar trebui difizate în cursul unor spectacole pentru copii. Se impune o interdicţie''.

Comentariile lui Künast survin în contextul în care guverne din Uniunea Europeană examinează mai îndeaproape obiceiurile alimentare ale cetăţenilor lor.

Taxa din România va ruina lanţurile mari de fast-food

Despre taxa pe fast-food pe care intenţionează să o introducă Ministerul Sănătăţii român, jurnaliştii germani spun că, dacă aceasta va fi aplicată, va fi prima de acest fel din lume, care va afecta mai ales lanţurile mari de fast-food. Aproximativ 25% din populaţia României este considerată obeză, potrivit unor estimări ale Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (SRDNBM), relevă Der Spiegel.

''Noua taxă va reprezenta un procent din vânzările de produse fast-food iar veniturile colectate vor fi folosite pentru a suplimenta fondurile necesare gestionării de programe de sănătate şi pentru investiţii în sistemul infrastructurii'', a afirmat Cseke.

O serie de lanţuri de fast-food, printre care McDonalds şi KFC, vor fi afectate de această măsură. Dacă ea va intra în vigoare aşa cum a anunţat ministrul român, va fi prima taxă de acest fel din lume.

Cotidianul mai scrie că, în acest an, şi parlamentul din Taiwan a luat în considerare o taxă asemănătoare.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, prevalenţa obezităţii s-a triplat în multe ţări europene din 1980, rata fiind în continuă creştere, mai ales în cazul copiilor. De ani buni, studiile arată că germanii se numără printre cei mai obezi oameni din Europa, alături de greci şi britanici.

Danemarca încearcă să potolească pofta prin noi taxe

Danemarca doreşte că folosească politica fiscală drept cale de a atenua apetitul populaţiei ei pentru dulciuri. O nouă taxă pe produsele din ciocolată, îngheţată şi alte dulciuri - care se va adăuga taxei deja existente pe băuturile carbogazoase de anul acesta - va aduce aproximativ 1,5 miliarde coroane daneze /200 de milioane de euro/ pe an, potrivit unui studiu elaborat de Confederaţia Ramurii Alimentare a Industriei Daneze.

În Europa, Danemarca a fost una din ţările din primul eşalon al celor care sunt împotriva grăsimilor nesaturate, adoptând o lege ce limitează drastic folosirea acestora, în 2004. În luna octombrie a anului trecut şi Austria a introdus o restricţie similară, iar anul acesta Spania va proceda la fel.

Cu toate acestea, eforturile României de a taxa fast-food-ul sunt cele care vor suscita cel mai mare interes atunci când vine vorba de a combate problema crescândă a obezităţii în Europa, subliniază Der Spiegel. Cu condiţia ca taxa să fie aprobată. Ministrul român de finanţe, Sebastian Vlădescu, a minimalizat însă această propunere săptămâna trecută, afirmând că nu este ''decât pur şi simplu o idee''.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite