Depozitele vor avea randamente mai mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Impozitarea cu 16% a câştigurilor bancare, de la începutul lunii viitoare, ca şi inflaţia anuală, vor aduce economiile populaţiei la limita de jos a rentabilităţii. Dacă inflaţia va creşte peste prognozele actuale, banii depuşi în iulie s-ar devaloriza şi mai mult, iar impozitul de 16% pe acest câştig reduce apetitul pentru economisire.

Vezi aici Ordonanţa privind eliminarea comisionului de rambursare anticipată

Începând cu 1 iulie, toate veniturile sub formă de dobânzi din conturile şi depozitele bancare - indiferent dacă sunt la vedere sau la termen - vor fi impozitate cu 16%. Persoanele fizice care au constituit depozite bancare la termen anterior datei de 1 iulie vor plăti impozit de 16% doar pe dobânda calculată de la data această dată până la scadenţă. Aşa reise dintr-un proiect de ordonanţă de urgenţă care modifică Codul fiscal. Ce se va întâmpla cu randamentul depozitelor? În primul rând, el se corectează oricum cu inflaţia, iar media scumpirilor ar putea fi cel puţin egală, în 2011, cu cea din 2010.

În al doilea rând, este de aşteptat ca dobânda-cheie a BNR să scadă în continuare, astfel că şi băncile vor mai reduce din bonificaţiile pe care le acordă acum pentru depozitele populaţiei şi firmelor. Peste toate acestea, impozitarea cu 16% a câştigurilor din dobânzile bancare va pune o presiune destul de mare asupra randamentului real, care va scădea dramatic în noile condiţii. De aceea, măsura prevăzută în viitorul Cod fiscal a fost intens criticată de către oamenii de afaceri şi chiar de unii reprezentanţi ai băncilor comerciale.

Exemplu de calcul

Un depozit bancar de 1.000 de lei, iniţiat în iulie anul trecut, este bonificat acum (după un an) cu cel puţin 7%, ceea ce înseamnă că în cont avem 1.070 de lei. Câştigul de 70 de lei este acum impozitat cu 1%, astfel că mai rămânem cu puţin peste 1.069 de lei. Însă inflaţia din ultimele 12 luni a fost de 4,3%, deci ca putere de cumpărare a sumei mai rămânem doar cu 1.023 de lei, astfel că randamentul real este de 23 de lei.

Dacă la 1 iulie 2010 vom depune tot 1.000 de lei, va trebui să luăm în calcul un impozit de 16% pe câştig, o dobândă mai mică şi o rată a inflaţiei cel puţin egală cu cea din ultimele 12 luni. Aşa că randamentul nostru ar putea să scadă sub 20 de lei, dacă nu chiar sub 15 lei. Depinde de evoluţia scumpirilor şi de generozitatea bancherilor în acordarea de dobânzi la depozite.

Comisionul de rambursare anticipată dispare, dar se scumpesc creditele

Guvernul a desfiinţat faimosul comision de rambursare anticipată, care aducea profituri frumoase, astfel că bancherii vor să-şi acopere pierderile. Începând de azi, dacă plătim tot creditul în avans, nu mai achităm taxa care ajungea până acum şi la 5% din sumă, la unele bănci. Doar dacă dobânda împrumutului este fixă, atunci comisionul rămâne în plată şi poate fi de 0,5% sau 1%, în funcţie de perioada care ar mai trebui să treacă până la scadenţa finală.

Mai mulţi bancheri au afirmat deja că iau în calcul să ridice costurile. Pe de altă parte, cererea de credite este foarte scăzută, iar o majorare a dobânzilor ar frâna şi mai mult dinamica acestei pieţe. Guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, să elimine comisionul de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă.

Băncile sunt fi obligate ca, în termen de 90 zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei, să modifice inclusiv contractele aflate în derulare, prin acte adiţionale. Comisionul se elimină atât la creditele cu garanţii imobiliare, cât şi la cele fără acest tip de garanţii. De asemenea, un consumator are dreptul să se retragă din contractul de credit, fără a invoca motive, în termen de 14 zile calendaristice.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite