Deloitte Tax: Vameşii cer nejustificat modificări de acte la trecerea frontierei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii inspectori vamali cer nejustificat modificări în actele privind introducerea de mărfuri în ţară, susţin specialiştii Deloitte Tax, care recomandă comercianţilor să nu accepte astfel de practici.

Orice persoană fizică sau juridică ce introduce în ţară mărfuri din afara Uniunii Europene are obligația să le prezinte la biroul vamal de intrare în Comunitate și să îndeplinească formalitățile vamale necesare, respectiv să depună o declarație vamală împreună cu documentele însoțitoare ce susțin informațiile din declarație.

„În practică, ne întâlnim cu situații în care, înainte de acceptarea declarației vamale, inspectorul vamal solicită modificarea unora informații menționate în declarația vamală, sub amenințarea neacordării liberului de vamă, pentru bunurile ce urmează a fi importate", atrage atenția Mihai Petre, senior manager Taxe Vamale și Accize în cadrul Deloitte Tax, citat într-un comunicat al companiei de consultanţă.

Întrucât fiecare oră de întârziere în vamă costă, organul vamal se află automat într-o poziţie de forţă, prin urmare, în practică, sugestiile de modificare a declaraţiilor vamale emise de către acesta sunt acceptate.

Pot fi cazuri pertinente, când informațiile din documentele comerciale ce însoțesc marfa (de exemplu factura, documentul de transport) nu coincid cu cele declarate în declarația vamală. Este normal ca astfel de erori să fie corectate de către declarant, deoarece elementele din declarația vamală trebuie să corespundă cu cele din documentele ce însoțesc marfa.

Există însă cazuri când inspectorul vamal solicită modificarea unor elemente din declarația vamală cu consecințe majore asupra taxelor vamale sau măsurilor comerciale aplicabile, cum ar fi clasificarea tarifară a mărfurilor.

„Conform legislaţiei comunitare și a jurisprudenţei, declarația vamală este un act de voință a celui care declară marfa și nu o decizie a autorității vamale. La momentul acceptării declarației vamale, autoritatea nu se pronunță cu privire la corectitudinea informațiilor furnizate de către declarant, deoarece acesta își asumă responsabilitatea pentru respectivele informații", a adăugat Mihai Petre.

Acceptarea unei declarații vamale nu înseamnă că autoritățile vamale nu pot controla ulterior acuratețea informațiilor declarate, mai spun cei de la Deloitte.

„Inspectorul vamal nu vă poate impune modificarea unor informații cum ar fi codul tarifar, calculul valorii în vamă, fără a ține cont de posibilitatea de a deduce anumite cheltuieli. Ca un compromis la cele de mai sus, puteți contracara o eventuală poziție de forță din partea inspectorului vamal prin garantarea diferenței de taxe vamale solicitate, în loc să modificați declarația vamală la cererea acestuia", a subliniat Mihai Petre.

El a mai spus că este mult mai ușoară procedura de recuperare a unei garanții decât a unei sume plătite, în cazul în care la finalizarea controlului ulterior de către autoritatea vamală se dovedește că informațiile indicate inițial de declarant au fost corecte.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite