Deloitte: Sectorul public avansează mai multe femei în poziții de conducere decât mediul privat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Femeile avansează mai repede în carieră în mediul guvernamental decât în mediul privat, potrivit raportului Deloitte intitulat „Drumul către putere: Ascensiunea femeilor la guvernare", lansat cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii.

La nivel global și prin comparație cu sectorul privat, femeile din mediul public sunt mult mai des alese în poziții de conducere, ele devenind lideri de stat, miniștri sau membri de cabinet, precum și factori de decizie la nivel legislativ.

Analiza arată că aproape 10% din statele membre ale Națiunilor Unite sunt conduse de femei, față de 3% dintre primele 1.000 de companii multinaționale care sunt conduse de un președinte sau director executiv de sex feminin.  Mai mult, femeile reprezintă aproximativ 20% din numărul total de parlamentari la nivel mondial, față de 13,5% femei cu funcție de execuție din topul primelor 500 de companii americane.

"Talentul și cunoștințele reprezintă cea mai importantă resursă pe care o are o națiune", spune Greg Pellegrino, lider global pe sectorul public al Deloitte Touche Tohmatsu și unul dintre autorii acestui raport. "Progresul femeilor presupune implicații esențiale pentru soliditatea și dezvoltarea guvernelor, a companiilor și a statelor. Drept urmare, este crucial ca guvernele și companiile să lucreze împreună pentru a cultiva și încuraja talentul femeilor, pentru a genera schimbări pozitive și a asigura creșterea și succesul susținut". 

Progresul sectorului public cu privire la implicarea femeilor reprezintă un model pentru sectorul privat

Statele unde femeile se află în poziții de conducere la nivel guvernamental au pe agenda legislativă un număr tot mai mare de probleme care afectează în mod direct femeile, ceea ce atrage dezvoltări pozitive la nivel social și economic. De exemplu, după ce 10 femei au câștigat un loc în Parlamentul kenian, o serie de proiecte legislative care privesc femeile, cum ar fi combaterea violenței domestice, au devenit legi. 

În mod similar, analiza arată că acele companii care au femei în funcție de conducere realizează performanțe mai bune și dobândesc beneficii economice mai mari, comparativ cu cele unde nu există reprezentare feminină la acest nivel. Companiile din topul primelor 500 de multinaționale care au cel puțin trei femei în Consiliile de Administrație au înregistrat o creștere de 16,7% a rentabilității capitalului propriu, în timp ce companiile de mărime medie au raportat o creștere similară de 11,5%.

Femeile lider atrag mai multe femei lider

Pe măsură ce nivelul de reprezentare feminină la nivel guvernamental crește, interesele lor comune ies la suprafață și generează o atenție sporită asupra chestiunilor care afectează femeile. Acest lucru pregătește deci terenul pentru ascensiunea altor femei, în contextul în care predecesoarele lor elimină multe dintre prejudecățile culturale și instituționale existente.

Schimbarea culturală și organizațională accelerează tendința de retenție și promovare a femeilor

Pe măsură ce lumea este tot mai interconectată, talentul devine din ce în ce mai mobil. Cu excepția Americii de Nord, regiuni din întreaga lume se confruntă cu "secătuirea" resurselor de inteligență ("brain drain"), în condițiile în care femeile emigrează la rate alarmante, în căutarea oportunităților de ascensiune. De exemplu, numai în Africa 27,7% dintre femeile cu educație superioară emigrează - cu 10% mai mult decât bărbații. Se impune astfel o schimbare culturală profundă pentru dezvoltarea unui mediu de lucru favorabil femeilor.

Femeile reprezintă o resursă națională critică pentru creșterea economică 

Progresul femeilor prezintă implicații esențiale pentru soliditatea și dezvoltarea guvernelor, companiilor și națiunilor. Atât sectorul privat, cât și cel public trebuie să cultive și să încurajeze talentul - inclusiv în cazul femeilor cu potențial ridicat - pentru a-și menține nivelul de competitivitate și creștere.

"Dacă femeile au apelat la strategii individuale pentru a-și realiza ambițiile, accelerarea ritmului lor de ascensiune în poziții de lider la nivel guvernamental necesită noi strategii organizaționale coordonate de persoane aflate în poziții superioare", susţine Anne Weisberg, Director Talent, Deloitte Services LP Statele Unite, care a participat la realizarea raportului. "Printre altele, organizațiile trebuie să stabilească criterii de evaluare și măsuri de responsabilizare, să se concentreze pe dezvoltarea profesională a femeilor și să promoveze echilibrul dintre viața profesională și cea personală".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite