Delicatesele din carne de vanat - la mare pret pe piata romaneasca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* Micii din carne de vanat "au spart piata", spun producatorii * Fripturile condimentate de caprioara - 500.000 lei/kg, fara TVA, negociabil

Delicatesele din carne de vanat incep sa aiba din ce in ce mai multa cautare si in tara noastra, mai ales printre cei care dispun de mai multi bani. Si, de vreme ce padurile si muntii nostri sunt plini de mistreti, dar nu ne lipsesc nici ursii, caprele negre sau fazanii, cativa intreprinzatori autohtoni au realizat oportunitatea prelucrarii si comercializarii acestui gen de produse. "Am spart piata cu micii de vanat. La mare pret sunt acum si carnatii proaspeti si pastrama de vanat", ne-a declarat Elena Vasile, director de vanzari la o firma care produce circa 12-15 tone/zi de preparate si semipreparate, mai mult de jumatate din materia prima fiind carnea de mistret. Preturile sunt pe masura gustului. Salamul de caprioara costa 179.500 lei/kg, fara TVA - pret "de lista", negociabil, in timp ce salamul de mistret poate fi comandat pentru nu mai putin de 150.840 lei/kg. Carnatii de vanat sunt, de asemenea, bine apreciati de clienti. Insa, de departe, pastrama de caprioara si cea de mistret sunt cele mai cautate delicatese de catre gurmanzii nostri, dar si de "ai lor", pentru ca un segment aparte de clienti este reprezentat de populatia musulmana. Si asta in ciuda pretului "piperat": 456.847 lei/kg pastrama de caprioara si 318.992 lei/kg pentru cea de mistret. Pe langa contractele cu marile retele de magazine din tara, segmentul protocolului de stat, si chiar cu SRI, o categorie distincta de cumparatori sunt marile hoteluri si restaurante, atat cele de pe litoral, dar in special cele din statiunile montane. "Acestora le oferim atat preparate, dar si carne transata, pe care o utilizeaza in retete proprii", ne spune Elena Vasile. Intreprinzatorii nu le-au uitat nici pe gospodinele care au mai putin timp de petrecut la bucatarie, avand posibilitatea de a achizitiona semipreparate vanatoresti, de genul hamburgeri (108.262 lei/kg, pret fara TVA, negociabil), sau frigarui condimentate de cerb, mistret sau caprioara , pentru 368.000- 500.000 lei/kg. "Cererea este in crestere, insa nu atat pe cat ne asteptam, pentru ca se tinteste o anumita patura sociala", spune un reprezentant al Directiei Silvice Harghita, care prelucreaza anual, intr-o carmangerie proprie, circa 60-70 tone vanat cu blana (mistret sau cervide). Aici se prelucreaza vanatul impuscat in zona judetului Harghita, dar se primeste "materie prima" si de la alte directii silvice.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite